În Bihor, sute de elevi se mută în fiecare an de la o şcoală la alta. Cele mai frecvente transferuri sunt cele ale tinerilor aflați în primul an de liceu, care ocolesc pur și simplu repartizarea computerizată.
"Pentru că repartiţia este realizată centralizat la nivel naţional şi unde nu poţi interveni, părinţii încercă diverse tertipuri pentru a da copilul în şcoala pe care o doreşte", dezvăluie prof. Ioan Micu, directorul Liceului Aurel Lazăr din Oradea. "Putem spune că un transfer efectuat în clasa a IX-a practic anulează Evaluarea Naţională"
Dintre elevii transferați în acest an, doar 10 figurează în evidențele inspectoratului școlar. Potrivit actualului regulament, mutarea trebuie avizată de inspectorii școlari dacă se face din motive medicale, disciplinare sau din cauza schimbării de domiciliu.
Clase limitate la 32 de elevi și transferuri interzise
Transferurile din alte cauze nu sunt contabilizate la nivel de județ și se fac doar cu acceptul conducerilor unităților de învățământ unde școlarii vor să ajungă.
"În momentul în care elevul vine cu cererea de transfer aprobată de şcoală, eu pot doar să verific dacă sunt îndeplinite condiţiile legale şi să o aprob", susține prof. Virgil Blaga, directorul Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea
Ca să evite aglomerarea unor școli și închiderea altora din lipsă de elevi, Inspectoratul Școlar vrea să interzică transferurile care nu se încadrează în rândul celor considerate de necesitate.
"Pentru clasa a IX a este important să limităm numărul de elevi dintr-o clasă pentru a păstra celelalte formaţiuni realizate în urma repartiţiei computerizate", spune Daniel Negrean, șeful Inspectoratului Școlar Bihor
Deja din acest an, numărul elevilor dintr-o clasă a fost limitat la 32, iar transferurile au fost interzise în primul an de liceu. Pentru elaborarea noului regulament, programată pentru acest an, Inspectoratul Școlar va consulta conducerile școlilor din județ.
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop