Acestea sunt explicaţiile date de tineri ca să justifice dependenţa de părinţi chiar şi la vârsta la care ar trebui să-şi întemeieze propria familie. Statisticile europene plasează România în topul ţărilor cu un număr mare de tineri care nu părăsesc decât târziu casa părintească. 42% dintre românii până în 35 de ani stau împreună cu părinţii, faţă de 4% în Suedia sau 14% în Germania. Mai rău stau la acest capitol Bulgaria, Italia şi Portugalia, unde 55, respectiv 46 de tineri dintr-o sută nu au încă o viaţă independentă.
"Societatea noastră este încă în perioada de tranziţie. Tinerii, cu toate că şi-ar dori să fie independenţi, nu pot realiza acest lucru, cu toate că fac eforturi", spune psihologul Crina Lezeu.
"Părinţii îţi vor spune că nu au şanse cei tineri. Tinerii îţi vor spune că societatea nu le oferă şanse şi că este mizerabilă şi nefuncţională", spune analistul financiar Dacian Palladi.
Un fenomen similar se intampla nu doar in Europa, ci si in Statele Unite, unde o treime din tineri s-au întors în ultimii abni în casele părinţilor.