Românii scapă de 102 taxe, dar asta nu înseamnă că nu au parte de alte biruri. Asta pentru că autorităţile dau dovadă de inventivitate şi ştiu să facă bani din piatră seacă. O dovedesc edilii din Satu Mare, unde a fost introdusă taxa pe tras clopotul la înmormântare. E opţională, precizează autorităţile. Adică o plătesc doar cei care vor să audă clopotul în cimitirul din oraş.
În ultima şedinţă a Consiliului Local Satu Mare, printre impozitele pentru acest an a fost cuprinsă o taxă mai puţin obişnuită: cea de tras clopotul la înmormântare. Banii vor fi încasaţi de Administraţia Domeniului Public care are în subordine singurul cimitir public din oraş.
"21 de lei trebuie să scoată din buzunar familia sau apropiaţii unei persoane care a decedat dacă vor să audă sunetul clopotului în cimitir, în ziua înmormântării", a aflat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Deşi e în vigoare de mai mulţi ani, mulţi dintre localnici nu ştiu de această taxă, pe care o consideră absurdă.
"- Cum vi se pare tariful acesta?
- Exagerat.
- E mare suma sau ar trebui să nu fie percepută deloc?
- Să nu se perceapă."
"E cam mult un pic, cam mult. Că doar trage în ziua când îl înmormântează o dată şi .."
"Aici totul se plăteşte, nu ştiţi, în România?"
"De cimitirul de stat vorbiţi, mie nu mi se pare mult."
Reprezentanţii primăriei Satu Mare explică că nu au făcut decât să oficializeze un tarif practicat de biserici. Edilii au precizat, totuşi, că serviciul nu este obligatoriu, drept urmare, nu toată lumea trebuie să plătească taxa.
"Asta nu este o noutate, se practică de ani de zile, mai ales în Ardeal, toate bisericile practică aceste tarife.
- Este o modalitate de-a aduce mai mulţi bani la buget.
- Este, deci încă o dată vă spun, nu este obligatoriu", susţine Csaba Maskulik, administratorul public al municipiului Satu Mare.
Tot în cimitirul public din Satu Mare se mai percep taxe pentru montarea pietrei funerare, ridicarul capacului unei cripte şi pentru întreţinerea mormintelor.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa