40 de mii de euro finanţare pentru viitorii antreprenori. Este oferta propusă prin programul Start Activ, care va asigura finanţarea a cel puţin 91 de afaceri din nord-vestul ţării. Spre deosebire de programul guvernamental Start-Up Nation, beneficiarii nu vor fi nevoiţi să vină cu bani de acasă. La semnarea contractului de finanţare ei vor primi 75 % din suma necesară începerii unei afaceri. Banii vin din fonduri europene.
300 de șomeri sau persoane inactive și 100 de angajați sunt vizați în prima etapă a programului Start Activ. Timp de 12 luni, aceștia vor participa la cursuri de formare și vor face stagii de practică în firme din domeniul în care vor să-și deschidă o afacere.
"Beneficiarii primesc un pachet integrat de servicii înseamnă formare, dezvoltare antreprenorială, stagii de practică în firme de profil, care sperăm să îi ajute pe viitorii antreprenori să înţeleagă mecanismele şi cum funcţionează o firmă în domeniul pe care şi l-au ales", a declarat Radu Onofrei, coordonatorul proiectului.
După această etapă, urmează depunerea de proiecte de afaceri. Acestea trebuie să fie cu profil non-agricol în mediul urban, iar una dintre condițiile impuse este de a crea minimum două locuri de muncă timp de 6 luni.
Un juriu format din specialiști va alege minimum 91 dintre proiecte care vor primi finanţare nerambursabilă de cel mult 40 de mii de euro. Domeniile IT şi creative sunt cele preferate.
"Imediat după semnarea acordului de finanţare vor putea primi 30 de mii de euro din cei 40 de mii de euro, (...) adică 75% într-un cont de proiect. Iar ceilalţi 25%, deci zece mii de euro îi vor putea primi doar după ce vor face dovada că din activitatea propusă prin proiect au făcut o cifră de afaceri sau venituri de cel puţin zece mii de euro", explică Radu Onofrei.
Spre deosebire de programul guvernamental Start-up Nation, beneficiarii nu vor fi nevoiţi să îşi facă credite sau să vină cu bani de acasă pentru a-şi începe afacerea. Programul Start Activ va finanța cu bani europeni afaceri din şase judeţe aflate în nord-vestul ţării, printre care și Bihorul, și se va derula pe o perioadă de trei ani.
"ADLO e doar partener informal. Am dori să venim cu acest program tocmai în sprijinirea micilor afaceri care pot demara în mediul urban în toată regiunea de nord-vest", spune Alina Silaghi, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.
"Vom depune toate eforturile şi ne vom încadra în limitele stabilite de proiect pentru a atrage un număr cât mai mare de potenţiali participanţi la cursurile de antreprenoriat şi ulterior la depunerea unui număr cât mai mare de planuri de afaceri", a spus şi Florentin Tuş, din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş.
Cursurile de antreprenoriat din Oradea vor începe pe 19 martie, dată până la care doritorii se pot înscrie pe site-ul nv.start-activ.ro.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş