Verdele a devenit de mult timp culoarea dominantă în Salonta. Localnicii se bucură de nu mai puţin de 52 de hectare de parcuri, scuaruri şi locuri de joacă. Astfel, oraşul bihorean este singurul din judeţ care a îndeplinit normele europene, ba chiar le-a şi depăşit, cu 32 de metri pătraţi de verdeaţă pentru fiecare locuitor
"În ultimii ani am mărit numărul de scuaruri din oraş şi în acelaşi timp numărul de locuri de joacă pentru copii", explică Gyongyi Sandor, consilier spaţii verzi la Primăria din Salonta.
În Oradea, administraţia locală a apelat la fonduri europene ca să extindă zonele verzi.
"Prin finanţare nerambursabilă în Oradea, în ultimii trei ani, s-au implementat trei proiecte, este vorba despre parcul dendrologic din parcul Cetăţii respectiv parcul din şanţul de est. Momentan suntem în implementarea celui de-al treilea parc, parcul Salca şi valoarea totală a acestor finanţări se ridică la 6,1 milioane de lei", a detaliat Dumitru Sim, de la Direcţia de Dezvoltare Durabilă Primăria Oradea
În tot oraşul există 510 hectare de parcuri şi scuaruri. Autorităţile mai au de amenajat doi metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor ca să atingă normele europene.
Codaş la spaţii verzi amenajate este oraşul Aleşd, cu 16 metri pătraţi pentru fiecare, urmat de Beiuş cu puţin peste 20 de metri pătraţi. Pe locul trei este Marghita, unde o persoană se bucură de 24 de metri pătraţi de verdeaţă.
Până la sfârşitul anului, toate oraşele sunt obligate să le ofere locuitorilor suprafaţa verde impusă de Uniunea Europeană.
"Garda Naţională de Mediu va demara acţiuni de prevenire şi verificare a respectării legislaţiei privind administrarea spaţiilor verzi", avertizează Viorel Ţepele , şeful Gărzii de Mediu Bihor.
Amenzile pentru încălcarea acestor reglementări ajung la 50 de mii de lei.