Obiecte care au aparţinut unor episcopi greco-catolici morţi în închisorile comuniste, dar şi Biblia de la Blaj, apărută în 1795, fac parte de acum din cea mai nouă secţiune a muzeului Cetăţii din Oradea. Inaugurată vineri, aceasta îi este dedicată Episcopiei Greco-Catolice din oraş. Expoziţia este amenajată în două săli şi le oferă vizitatorilor informaţii despre istoria Episcopiei ori a şcolilor greco-catolice din Oradea şi Beiuş.
În proaspãt inaugurata expoziţie se regãsesc obiecte personale și de cult folosite de Valeriu Frențiu și Ioan Suciu, cei doi episcopi greco-catolici care au suferit în temnițele comuniste.
"Este un pas înainte pentru Oradea pentru cetatea noastră pentru că au avut această idee fantastică de a face la acest etaj un muzeu în care să fie toate cultele. Deja romano-catolicii au făcut, reformații au făcut, așteptăm înclusiv pe frații ortodocși să deschidă", a spus PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Cu această ocazie a fost lansată şi o monografie a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea înfiinţată în 1777. Vizitatorii noii secţii a muzeului Cetăţii mai pot admira cărți și obiecte folosite în primele școli românești înființate în Bihor.
"Avem niște obiecte rămase cât am putut recupera sau ascunde pentru că aceste obiecte au fost ascunse de credincioși și azi le expunem în premieră pentru publicul larg", a explicat Silviu Sana, istoric.
"Muzeul Cetății și al orașului Oradea va fi unul dintre cele mai spectaculoase muzee, deoarece va cuprinde, alături de secția de arheologie și restaurare a cetății Oradea, și alte secții, cum sunt casa Darvas LaRoche, un viitor muzeu al art-nouveau sau muzeul francmasoneriei", a precizat Angela Lupșea, administratorul Cetății Oradea.
Muzeul Cetãții Oradea ar putea primi avizul și acreditarea necesarã ca instituție muzealã de la Ministerul Culturii în cursul acestui an.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves