Tencuiala de pe pereţii interiori ai pasajului Vulturul Negru este dată jos centimetru cu centimetru de restauratori. De sub straturile de ciment au ieşit la iveală picturi executate la începutul secolului trecut - când a fost ridicată construcţia, dar şi reclame pictate direct pe ziduri acum cu 50 de ani.
"Am găsit nişte flori. Nu am găsit în legătură cu acestea nici o fotografie originală", spune Csaba Balint, restaurator. "Am găsit şi reclame. Metaxa probabil ! O să vedem mai târziu. Metaxa nu e originală, e din anii '60, '70."
Specialiştii spun că picturile au fost ascunse sub tencuială după al doilea război mondial, când a fost realizată prima lucrare de renovare a construcţiei. Cea de-a doua intervenţie a fost făcută la sfârşitul anilor 80, cand toată clădirea a fost zugrăvită în galben.
"Aici sunt mai multe straturi. Fiecare o intervenţie. Şi după ce am scos stratul acesta galben ajungem la un strat gri."
Restauratorii realizează şabloane după picturile originile şi vor reface decoraţiunile pe toţi pereţii pasajului. Pe lângă acestea vor fi restaurate vitraliile şi acoperişul.
"Vom folosi materiale care să dea durabilitate întregii structuri. Vom pune în evidenţă ceea ce era ascuns până în momentul de faţă, pictura care împodobea pereţii pasajului", promite Ildiko Mitru, proiectantul şef al proiectului de reabilitare a Pasajului Vulturul Negru.
În acest fel clădirii construite în stil secession îi va fi redată atmosfera iniţială, de la începutul secolului al XX-lea.
"Aici erau cinematografe, erau trei cinematografe care creau magia seară de seară. Erau cafenele, erau cabarete, erau săli de dans, era celebra bombonărie", explică criticul de artă Ramona Novicov.
Potrivit specialiştilor, lucrările de refacere a pasajului Vulturul Negru vor fi finalizate până în luna octombrie a acestui an şi vor costa 800 de mii de lei.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş