Foto Un muzeu a mutat tablouri ale lui Picasso într-o toaletă, după ce unui bărbat i-a fost interzis să le vadă

Data publicării:
galerie toaleta tasmania
Foto: kirshakaechele/ Instagram

Un muzeu din Australia a mutat opere de artă ale lui Picasso într-o toaletă pentru femei, încercând să rezolve astfel o plângere de discriminare depusă de un vizitator de sex masculin care nu a putut intra într-o expoziție în care operele erau anterior expuse, potrivit CNN.

Două picturi și un desen de Pablo Picasso au fost prezentate inițial în instalația "Ladies Lounge" a artistului american și curatorului Kirsha Kaechele de la Muzeul de Artă Veche și Nouă (MONA) din Tasmania - deschis în decembrie 2020 - "pentru toate doamnele".

Lucrarea de artă experimentală a fost prezentată de muzeu ca fiind un "spațiu extrem de somptuos" în care femeile se pot răsfăța cu "gustări decadente, băuturi elegante și alte plăceri feminine" servite de un majordom, în timp ce acestea admiră operele de artă într-o cameră îmbrăcată în catifea verde.

MONA a primit însă ordin să nu mai refuze intrarea "persoanelor care nu se identifică drept doamne", după ce Tribunalul civil și administrativ din Tasmania a decis în aprilie că expoziția încalcă Legea antidiscriminare din Australia, în vigoare din 1998.

Kaechele a declarat în fața tribunalului că interzicerea accesului bărbaților în camera misterioasă făcea parte din artă - dându-le o mostră a discriminării și excluderii cu care s-au confruntat multe femei de-a lungul istoriei.

Lucrările lui Picasso sunt acum expuse într-o toaletă modernizată, cu WC complet funcțional, numită "Ladies Room", situată în incinta spațiului artistic, a declarat Kaechele într-un e-mail.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"În vreme ce instalația Ladies Lounge este supusă unei serii de schimbări pentru a îndeplini condițiile necesare redeschiderii, eu am făcut câteva reamenajări. M-am gândit că câteva dintre băile din muzeu ar avea nevoie de o modernizare", a adăugat ea. "Puțin cubism în cabine".

Lunea trecută, Kaechele a postat pe Instagram un videoclip și imagini ale lucrărilor relocate in situ și a subliniat că toaleta destinată doar femeilor a fost, de asemenea, o premieră în muzeu.

Ea a încurajat "toate doamnele" să se bucure de noua expoziție.

"Nu am avut niciodată toalete pentru femei la Mona înainte, toate au fost unisex. Dar apoi Ladies Lounge a trebuit să se închidă datorită unui proces intentat de un bărbat. Iar eu pur și simplu nu știam ce să fac cu toate acele Picasso-uri...", a scris Kaechele, care este și soția proprietarului MONA, David Walsh.

Jason Lau, un vizitator din New South Wales, nu a putut intra în expoziția "Ladies Lounge" pe 1 aprilie 2023. Lau, care achitase taxa de intrare de 35 de dolari australieni (23 de dolari americani), a considerat că a suferit o discriminare directă de gen.

"A fost marcat destul de puternic în această privință încât să depună o plângere la Equal Opportunities Tasmania", se arată în notele tribunalului.

După pronunțarea hotărârii, Kaechele a declarat că va contesta decizia instanței la Curtea Supremă a statului și a oferit mai multe posibilități de a reînvia conceptul "Ladies Lounge".

Printre aceste idei se număra și găsirea unor „portițe” în articolul 27 din Legea anti-discriminare, care enumeră excepțiile privind cazurile în care discriminarea de gen ar fi permisă. Între timp, salonul s-a închis pentru a nu fi nevoit să se deschidă pentru bărbați.

Kaechele a discutat ulterior despre posibilele modalități de redeschidere a "Ladies Lounge" ca biserică, școală, toaletă și altele, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri care a fost publicată pe site-ul muzeului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale