"Avem muzică populară, dar şi muzică uşoară, clasică, internaţională, chiar şi un moment de vioară."
Startul acţiunii de strângere de fonduri a fost dat chiar de o fetiţă diagnosticată cu autism. La eveniment au fost aduse mai multe obiecte donate, care au fost licitate de cele peste 200 de persoane prezente.
"Vom avea tablouri date de diferiţi pictori, mingi de polo, de baschet de la CSM, CSM U, vom avea o minge primită de la Internazionale Milano", a explicat Simona Zlibuţ, preşedintele Asociației SOS Autism Bihor.
Cu banii strânşi, tinerii cu autism care ies din sistemul de învăţământ obligatoriu vor beneficia de terapie într-un centru de zi. Ideea este binevenită, spune Gabriela Bala, mama unui copil cu tulburări din spectrul autist. Femeia consideră că sistemul românesc nu este nici acum pregătit să le ofere educaţie acestor elevi.
"Nu existau programe pentru ei, nu exista materie, nu existau specialişti pentru ei, nu ştiau cum să-i abordeze. Copilul devine centrul atenţiei, dacă mai există un frate în familie ca şi în cazul nostru, el este lăsat cumva deoparte de foarte multe ori."
"Aceşti copilaşi au nevoie de intervenţie cât mai de timpuriu şi de terapii specifice pentru ei. Au nevoie de terapii de stimulare cognitivă, de socializare, de integrare socială", susţine Ramona Kiss, psihoterapeut.
La eveniment au participat, ca invitaţi speciali, soţii Cornelia şi Lupu Rednic.
Cornelia Rednic: "Am înţeles greutăţile prin care trec dumnealor, am înţeles cât sunt de deosebiţi copiii, chiar şi cu problema pe care o au."
Lupu Rednic: "Am fost, am văzut acei copii, chiar mi s-a rupt sufletul. Eu sunt mai sensibil şi am rămas fără cuvinte. Am zis, cum să nu ne implicăm."
La finalul evenimentului participanţii au dat drumul mai multor baloane albastre pentru a marca Ziua Internaţională de Conștientizare a Autismului, sărbătorită începând cu 2007.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa