La şcoala din Cărăndeni nu există reţea de apă, grupurile sanitare sunt în curte, iar acoperişul este şubred din cauza infiltraţiilor. Toate aceste nereguli au fost sesizate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor în vară, dar nu au fost remediate nici acum.
"La şcoala din Cărăndeni în cele trei luni s-a făcut proiectul de reabilitare a şcolii. Asta include reparaţii capitale la acoperiş, săli, podele, grupuri sanitare. Proiectul cuprinde şi introducerea sistemului de apă în şcoală", spune Olimpiu Butiri, secretarul comunei Lăzăreni.
În tot acest timp părinţii copiilor din localitate sunt nemulţumiţi de condiţiile din şcoală.
"Ar trebui şi apă, ar trebui mai multe condiţii."
"În primul rând trebuia să aibă grup sanitar în înăuntru. M-am oferit eu că fac instalaţia sanitară fără nici un ban."
Autorităţile sanitare spun că nu au cum să grăbească renovarea şcolilor, ci doar le pot da un termen de conformare. Medicii avertizează că igiena precară duce la îmbolnăvirea elevilor.
"Pot să ducă la apariţia hepatitei virale de tip A şi a bolilor infecto-contagioase, inclusiv răspândirea acestor infecţii cu viruşi în colectivitate", susţine dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.
Cazul şcolii din Cărăndeni nu este singular. În judeţ mai sunt 200 de clădiri care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
"În acest an şcolar în Bihor procesul instructiv educativ se desfăşoară în 955 de clădiri; din acestea 80% au autorizaţie, iar 20% în baza unui acord cu direcţia de sănătate publică", a precizat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bihor.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor spun că în judeţ există şcoli sau grădiniţe care funcţionează fără autorizaţie sanitară de mai bine de zece ani.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă