Şarlota Toth-Gardo a iubit caii încă de mic copil. Pentru că și-a dorit să fie mai aproape de ei a căutat un curs de echitație. A aflat de școala din localitatea bihoreană Cubulcut, iar de șase luni a devenit una dintre cele mai conștincioase cursante.
Tânără de 14 ani a început cursul de la zero cu o instructoare venită special din Budapesta.
"Învață că echitația nu înseamnă numai să te urci pe cal și să călărești, ci înseamnă să cunoști anatomia calului, cum trebuie să te comporți cu el, cum să îl îngrijești, cum să oferi recompense, dându-i morcovi sau mere", explică Andrea Adam, instructor de echitație.
Orele de echitație se desfășoară pe un teren special amenajat, peste care a fost pus nisip galben amestecat cu o pâslă adusă din Germania, care îl menține în condiții optime indiferent de anotimp. Standarde sunt ridicate și când vine vorba de cai, pentru că tinerii învață pe animale instruite doar pentru aceste cursuri.
"Noi am fost și în Ungaria, că nu am știut de tabăra de aici, dar aici ne place cu mult mai mult pentru că domnișoara face cu mult mai mare plăcere, să învețe copiii de la A la Z", spune Alexandru Balla, părinte.
Școala de echitație de lângă Săcuieni s-a înființat în luna ianuarie, iar numărul cursanților a crescut de la o lună la alta. Cei mai mulți au venit în vară când s-au organizat tabere de călărie. Centrul este doar un prim pas spre dezvoltarea turismul ecvestru în județ.
"Prima dată am făcut acest manej pentru nevoie personale, pentru nevoile familiei, pentru că băiatul meu este campion național de 5 ori la sporturile ecvestre și nu am avut posibilitatea unde să exersăm; dar experiența pe care am acumulat-o am vrut să o împărtășim", susţine Ludovic Rakoczi, inițiatorul proiectului.
Pentru o oră de călărie doritorii plătesc 50 de lei. Cei care vor să se perfecționeze pot opta însă pentru abonamente.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves