S-a semnat contractul de finanţare pentru Muzeul Francmasoneriei din Oradea
Data actualizării: Data publicării:
Primarul Ilie Bolojan a semnat în această dimineaţă cel de-al doilea contract de finanţare cu fonduri europene din noul exerciţiu financiar. Este vorba despre un proiect în valoare de 1,2 milioane de euro prin care fostul sediu al vămii va fi reabilitat şi transformat în Muzeul Francmasoneriei.
Contractul semnat astăzi este al doilea după cel de modernizare a Casei Darvas La Roche. Primarul Ilie Bolojan estimează că inagurarea Muzeului Francmasoneriei va fi făcută peste doi ani. Tot atunci când edilul speră să deschidă şi Muzeul Evreilor în sinagoga de pe Strada Primăriei, care va intra, la rândul său, în reabilitare. Aproximativ o sută de mii de euro, bani din bugetul local, au fost pregătiţi pentru lucrări de faţadă şi amenajări interioare.
Inaugurarea ar urma să fi făcută în preajma Zilei Oradei.
Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Tot ce se poate vizita - să existe un mecanism prin care să poți să vizitezi cu un singur bilet toate aceste muzee. Ceea ce ai putea să faci în două zile, aproximativ, la un final de săptămână."
În reabilitare ar putea să intre în această toamnă şi 48 de blocuri din Oradea. În şedinţa de Consiliu Local de astăzi au fost votate dosarele pentru reabilitarea termică, urmând ca acestea să fie depuse imediat ce axa de finanţare din fonduri europene va fi deschisă.
60% din costuri vor fi suportate din banii de la UE, 15% va fi contribuţia autorităţilor locale, iar diferenţa de 25% va fi plătită de asociaţia de proprietari. Până acum mai puţin de 5% din totalul de blocuri din Oradea au fost reabilitate termic.
Ilie Bolojan, primarul Oradei:"Cu cât se reabilitează mai multe blocuri, cu atât sistemul nostru lucrează mai eficient și, sigur, oamenii plătesc un cost al facturii mult mai apropiat de valorile reale."
În anii trecuţi, peste 80 de blocuri din oraş au fost reabilitate termic.
Redactor: Adrian Ciucuriţă Operatori: Norbert Hegedus, Florin Lucuţa