Scrisul de medic nu este o simplă expresie fără acoperire. Poate depune mărturie un bărbat din Satu Mare, care a primit de la un medic o reţetă pe care niciun farmacist nu a putut-o descifra. Cazul său nu este unic nici în România, nici în lume. Un studiu efectuat în Statele Unite arată că 7 mii de oameni mor anual din cauza scrisului imposibil de citit al medicilor.
Postată de fiica pacientului pe o reţea de socializare, reteța a devenit virală şi a scos la iveală o mai veche problemă - scrisul de medic, adesea imposibil de descifrat.
"Nu știu dacă domnul doctor (a cărui stampilă e pe bilet) a făcut studiile în China sau Japonia, dar în România e foarte greu de descifrat, drept urmare farmacistele au știut să ne dea, cu greu, doar un singur medicament", se arată în mesajul fiicei pacientului.
Reteța a fost prescrisă, la sfârșitul săptămânii trecute, de medicul de gardă de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Satu Mare. Managerul unității medicale pune nedorita întâmplare și pe seama numărului mic de medici - 14, în loc de 32 cât prevede normativul, dar și afluxului de pacienți care se prezintă la UPU - în medie 100 într-un interval de 12 ore.
"Probabil că graba a fost de vină, probabil că medicul are un scris mai puțin clar sau descifrabil, cert e că intenția dânsului a fost bună, în ideea în care a vrut să ajute pacientul respectiv", este de părere Adrian Marc, managerul Spitalului Județean Satu Mare.
Pe tema caligrafiei medicilor s-au făcut, de-a lungul anilor, chiar și studii. Un raport oficial al Institutului de Medicină din SUA arată că, în fiecare an, peste 7.000 de pacienţi mor pentru că reţelele lor sunt indescifrabile și tratamentul este interpretat greşit. Despre consecințele rețelor ilizibile vorbește și studiul realizat de Universitatea din Berna într-un spital din Elveția.
"Potrivit cifrelor, în 52% din cazurile studiate rețetele aveau un scris urât, iar în 4% dintre situații unul ilizibil, aproape imposibil de descifrat. Mai mult, din 200 de cazuri de deces survenit în urma utilizării incorecte de medicamente, 25% au avut drept cauză rețetele cu un scris indescifrabil", a relatat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.
Farmaciștii admit că întâmpină dificultăți în citirea rețetelor prescrise de medici.
"Se întâmplă să ajungă în farmacie retețe greu lizibile. În cazul ăsta ne consultăm cu colegele și, dacă nu ajungem la un numitor comun, sunăm la medicul prescriptor", a explicat Alina Breban, farmacistă.
Un caz similar cu cel de la Satu Mare a avut loc luna trecută la Constanța unde o mamă nu a putut cumpăra medicamentele necesare copilului ei pentru că farmaciștii nu au înteles ce era scris pe rețetă.
La nivel mondial se fac presiuni pentru ca medicii să renunțe la rețetele scrise de mână în favoarea celor redactate la calculator.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa