În luna februarie 2014, consiliul local din Popești a fost dizolvat în urma unor dispute politice. O parte din consilieri au demisionat atunci, iar alții nu s-au prezentat la ședințe. De atunci, localitatea a fost condusă doar de primar, prin dispoziții.
O dată cu apariția ordonanței de urgență 41 din 2015, care permite reconstituirea consiliilor locale din supleanți, edilii au decis să refacă legislativul local.
"Am făcut către cele două partide care au rămas în consiliul local - PNL și PSD - adrese prin care să desemneze membrii supleanți pentru reconstituirea consiliului local. Abia in ianuarie am primit un răspuns cu privire la convocarea reconstituirii consiliului local", susţine Dorin Curtean, primarul comunei Popești.
Miercuri, când au încercat să îi adune pe toți supleanții, autoritățile s-au lovit de aceeași veche problemă a absenților.
"- Sunteți dezamăgit de ce s-a întâmplat ?
- Foarte dezamăgit, cu toate că știam că asta se va întâmpla", recunoaşte Cristian Maga, supleant.
"- Omul acela care nu a venit azi înseamnă că pune frână în bunul mers al satului și primăriei.
- Este coleg de partid cu dumneavostră.
- Stiți cum e? Nu toți suntem la fel", spune Ștefan Balog, supleant.
"Consiliul Local Popeşti nu s-a putut reconstitui, deși am primit de la partidele componente lista de supleanți. Prezența la ședință nu a fost cea conform legii", a precizat Claudiu Pop, prefectul de Bihor.
Primarul spune că lipsa consiliului local a dus la pierderea tuturor fondurilor europene contractate pentru realizarea unor investiții.
"Comuna Popești a pierdut două proiecte în valoare de 15 miliarde de lei vechi. AFIR ne-a reziliat contractul pentru că nu am reușit să facem dovada plăți până la 18 decembrie 2015."
Următoarea tentativă de refacere a consiliului local Popești va avea loc pe 18 ianuarie. Acesta va funcționa doar câteva luni, până la alegerile locale, care se vor desfășura cel târziu la finalul lunii mai.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves