Raiul păsărilor din Parcul Național Hortobagy, în Ungaria

Data publicării:
rezervatie HU

Raiul păsărilor din Europa se află, cu siguranță, la Hortobagy, în Ungaria. Nu mai puțin de 300 de specii de păsări trăiesc pe nu mai puțin de 80 de mii de hectare de teren. Parcul național din țara vecină este locul în care se strâng, toamna, zeci de mii de păsări care pornesc la drum, spre locurile cu climă caldă, unde își petrec iarna.

La aproximativ 100 de kilometri de Oradea, în Ungaria, se află cea mai mare arie protejată din țara vecină. Din cele 80 de mii de hectare de teren cât are parcul Hortobagy, șase mii sunt ocupate de mlaștini, lunci și heleșteie. Nu mai puțin de 342 de specii de păsări au fost identificate în zona devenită magnet pentru ornitologi. Pentru ei, administrația parcului a amenajat, din loc în loc, puncte de observare.

"De la înălțimea acestui punct de observare se poate vedea cel mai bine această întindere uriașă de apă și vegetație care adăpostește sute de specii de păsări și alte viețuitoare", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

"Este foarte frumos, este bine, un loc sălbatic. Vorbim despre o viață în sălbăticie, locuri, pentru mine este o zonă fantastică. Suntem din Manchester, Anglia. Observăm păsările, de aceea această zonă este atractivă", spune un turist.

"Este o zonă sălbatică și neatinsă, tot timpul se aud sunetele păsărilor. Și am văzut aici multe păsări pe care nu le mai văzusem nicărieri altundeva", confirmă o turistă.

De o frumusețe aparte, zona poate fi admirată și de la bordul unui trenuleț care de 20 de ani îi plimbă pe turiști pe o distanță de cinci kilometri. Garnitura se oprește din loc în loc pentru ca pasionații să facă fotografii. Aparatele surprind lebede, cocori, dar și bivoli.

"De exemplu, aici este unul dintre cele mai mari locuri în care se adună stolurile de cocori din Europa, când se pregătesc de migreze, de unde în lunile septembrie-octombrie își iau zborul spre țările calde", explică Danny Zoltan, directorul Parcului Național Hortobagy.

Intervenția administratorilor parcului este minimă pentru ca aria să-și păstreze frumusețea naturală.

"Este o arie protejată unde intervenția umană este minimă și lăsăm ca natura să aibă grijă. De asemenea, le permitem bivolilor din rezervație să pască în unele zone unde întrețin vegetația astfel încât și păsările să iubească acest loc", susţine Danny Zoltan.

Parcul Național Hortobagy este întreținut atât din fondurile acordate ca sprijin pentru agricultură, cât și din încasările din turism. Anual, doar în zona heleșteelor ajung aproximativ 33.000 de vizitatori.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este adevăratul copil Kinder: Un italian pune capăt confuziei și...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”