Anul trecut, proteste desfăşurate în Oradea şi în comuna Sînmartin au determinat compania Nis Petrol să oprească prospecţiile desfăşurate în Bihor prin intermediul unei firme maghiare. Zilele trecute, reprezentanţii societăţii care aparţine de Gazprom au anunţat Consiliul Judeţean Bihor că vor să reia căutările în baza licenţelor şi autorizaţiilor vechi, rămase în vigoare.
"Am fost înștiițați la fel ca toți ceilalți bihoreni că Nis Petrol va face explorare conform procedurilor standardizate pentru descoperirea să spunem a hidrocarburile. Standardizate, aici neincluzând gazele de șist", a explicat Horia Carțiș, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.
De altfel, în documentele Nis Petrol se arată că: "Lucrările de exploatare vor fi efectuate cu scopul dezvoltării resurselor convenționale de hidrocarburi prin tehnologii și sprin metode standard folosite în industria petrolieră."
"Hidrocarburi pot să însemne de la țiței, gaze naturale, gaze de șist, gaz condens. Toate intră în categoria de hidrocarburi, acum depinde ce vor găsi. Ei au o licență valabilă", spune geologul Eleonora Mircescu, președintele Ecotop Oradea.
Prospecțiunile și explorările vor fi făcute în două perimetre uriașe. Primul, cu o suprafață de 1058 de kilometri pătrați, lângă comuna Tria, iar al doilea în zona Oradea - Băile Felix, pe o arie de 1066 de kilometri pătrați.
"Excludem categoric un alt foraj decât geotermalismul în comuna noastră. Noi, locuitorii comunei Sînmartin, le transmitem să nici nu încerce să obţină o aprobare, căci nu o vor obţine", a precizat Lucian Popuş, primarul Sînmartinului.
foto: arhivă
"Au doar contract de explorare fac doar o hartă a zăcămintelor din Bihor. Rămâne ca pe baza hărții să ceară Guvernului acordarea unor contracte", a declarat senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea.
Studiile pentru găsirea hidrocarburilor ar putea dura un an. Timp de alte șase luni vor fi prelucrate datele obținute, iar timp de două luni ar putea dura forările pentru explorarea zăcămintelor. Deja trei comune și-au dat acordul pentru efectuarea acestor lucrări.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş