82 de milioane de euro pentru un trafic fluid şi sigur prin Oradea. Autorităţile locale vor să reconfigureze circulaţia din oraş prin atragerea de fonduri europene. Astfel, 22 de proiecte menite să aerisească traficul din Oradea sunt în dezbatere publică. Printre ele, două noi poduri rutiere şi reabilitarea a 25 de artere din centrul oraşului şi alte 20 situate pe dealurile din jur.
Traficul din Oradea riscă să se transforme într-un veritabil coşmar pentru şoferi dacă autorităţile nu vor lua măsuri. Circulaţia din oraş trebuie regândită, spun edilii, având în vedere că numărul autoturismelor este în continuă creştere.
"In Oradea sunt peste 97 de mii de autoturisme. Numărul acestora a crescut semnificativ în ultima perioadă şi prognoza e că va continua să crească. Suntem provocaţi să încercam să rezolvăm această provocare", spune Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
Pentru a putea accesa fonduri europene, Primăria Oradea, împreună cu OTL, a comandat un plan de mobilitate urbană. Acesta a fost realizat de Institutul de Cercetare al Ministerului Transporturilor, iar printre cele mai importante investiţii se numără construirea a două noi poduri, reabilitarea mai multor străzi şi realizarea unor noi legături rutiere cu Băile Felix, Fughiu şi Paleu.
"Vom întocmi proiecte pentru lărgirea străzii Sucevei tot în scopul creşterii mobilităţii la 25 de metri şi lărgirea străzii Avram Iancu de la Piaţa Unirii până la sediul ISU", susţine viceprimarul Mălan.
"Se urmăreşte îmbunătăţirea modului în care se circulă în interiorul oraşului", completează Ionuţ Sărac, şef de serviciu în Direcţia Management Proiecte din Primăria Oradea.
Cât priveşte transportul în comun, autorităţile au în plan construirea unei linii de tramvai care să lege cartierul Nufărul de Calea Aradului. În zonele din oraş unde strada o permite vor fi realizate benzi de circulaţie dedicate exclusiv transportului în comun. Edilii mai vor să achiziţioneze şi un sistem de management al semafoarelor din oraş.
În prima etapă de finanţare, autorităţile speră ca în următorii patru ani să obţină peste 50 de milioane de euro din fonduri europene, pentru ca în perioada 2020 - 2030 să acceseze alte 30 de milioane de euro.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă