UE va investi 1,8 miliarde de euro în R. Moldova în următorii 3 ani. În ce sectoare vor merge banii

Data publicării:
maia sandu si ursula von der leyen in republica moldova
Preşedinta Maia Sandu a fost întrebată miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă se aşteaptă la diversiuni ruseşti în timpul summitului Comunităţii Politice Europene. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, joi, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele R. Moldova, Maia Sandu, că Uniunea Europeană va investi 1,8 miliarde de euro în economia moldovenească în următorii trei ani, transmite deschide.md

”Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia Republicii Moldova în următorii trei ani. Deja avem mai multe proiecte în așteptare. Vom construi două spitale noi la Bălți și Cahul, vom investi în drumuri, poduri peste Prut, și în rețeaua energetică. Totodată, vom contribui la extinderea internetului în bandă largă în întreaga țară și la accesul la aria de plăți unice, facilitând transferuri de bani mult mai rapide și cu taxe minime”, a declarat Ursula von der Leyen.

De asemenea, președintele Comisiei Europene a declarat că UE va sprijini planul economic ambițios al R. Moldova, exprimându-și siguranța că economia va putea fi dublată în următorii zece ani. În acest sens, von der Leyen își dorește apropierea și mai mare a economiei moldovenești de piața unică UE.

În context, oficialul european a subliniat că simte cum în R. Moldova bate pulsul european și a îndemnat cetățenii să iasă la referendumul de pe 20 octombrie pentru a-și reconfirma angajametul față de valorile UE.

„Curând, cetățenii vor decide viitorul european la secțiile de votare, îi încurajez să facă uz de acest vot și să-și decidă viitorul. Este decizia voastră suverană ce să faceți cu țara voastră, nimeni nu poate decide în locul vostru. Cred că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Ați înregistrat un progres remarcabil, ați inițiat reforme importante, ați muncit asiduu pentru a elimina oligarhii. Toate acestea demonstrează atașamentul față de valorile noastre comune” a punctat von der Leyen.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La rândul său, Maia Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor, precum și pentru noul pachet de ajutor.

„Vă mulțumim pentru acest nou ajutor consistent, simbol al încrederii UE în potențialul nostru de dezvoltare și transformare. Acest plan ne va ajuta să ne dezvoltăm economic și sunt sigură că vom avea și mai multe realizări, avansând pe calea aderării la UE. UE ne oferă tot sprijinul ca noi să reușim, dar e misiunea noastră să facem transformările și să construim Europa aici, acasă” a subliniat Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a punctat că Uniunea Europeană reprezintă și un proiect de pace în perioada în care Rusia aduce război pe bătrânul continent.

„Vrem să fim parte a UE, pentru că UE reprezintă o familie a păcii și unității, unde țările membre sunt tratate cu respect. Pe fundalul incertitudinilor regionale, cauzate de război, UE a fost și este alături de noi, ajutându-ne să devenim mai puternici și mai rezilienți” a declarat Maia Sandu.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lisa Marie Presley și-a găsit tatăl legendar fără viață la nouă ani și a păstrat trupul fiului ei decedat în...
Digi FM
Leonard Doroftei, îndrăgostit de soția lui și după 30 de ani de căsnicie: “Dumnezeu mi-a trimis îngerul ăsta...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
Mai mulți bani la pensie pentru sute de mii de pensionari. Ministrul Muncii face un anunț neașteptat
Digi FM
Alina Pușcău s-a remarcat în marea de vedete de la nunta Lorei. Modelul internațional a arătat impecabil...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Goldie Hawn, un munte de energie la 78 de ani. Șic, cu o veselie molipsitoare, actrița a strălucit la cea mai...
UTV
Lisa Marie Presley dezvaluie ca Michael Jackson era „inca virgin” la 35 de ani