Conducta care va lega CET-ul de reţeaua naţională de distribuţia a gazului se va face din fondurile europene accesate pentru realizarea noii centrale.
"Interesul oraşului este să ne racordăm la Transgaz fără să mai trecem prin retelele Distrigaz. În situaţia în care se va racorda noua centrală la conducta Distrigaz, costurile vor fi cu 25-30% mai mici", susţine Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
"Este foarte important să luăm la prima mână gazul metan; diferenţa de preţ este undeva între 94 de lei, respectiv 135, 136 de lei", explică Stănel Necula, administratorul special al CET.
"Acesta este un proiect important care face ca de anul viitor sperăm să nu mai avem nici poluare şi centrala nouă să funcţioneze în condiţii normale pentru încălzirea oraşului", consideră Ilie Bolojan, primarul Oradei.
În continuare, autorităţile locale vor depune documentaţiile necesare pentru aprobarea proiectului de branşare la reţeaua naţională.
"Sunt două soluţii tehnice propuse şi cumva verdictul final îl dă Transgazul - ambele sunt între 780-900 de metri liniari de conductă. Conducta de transport naţional este undeva în spatele CET în zona parc industrial 3 către Biharia. E aproape. Sunt situaţii în ţară unde s-au extins cu kilometri întregi reţelele", spune administratorul special al CET
Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Vom depune documentaţia la autoritatea de de reglementare a energiei care să ne dea avizul pozitiv pentru a ne branşa în magistrala Transgaz."
În România, singurele oraşe branşate direct la reţeaua naţională de distribuirea a gazului sunt Brăila şi Bacău.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves