Pentru a intra în acest program agricultorii interesaţi au notificat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până la începutul lunii septembrie. Condiția a fost ca suprafața cultivată să figureze în registrul agenției. Uniunea Europeană a alocat pentru acest proiect 125 de milioane de euro, din care 43 de milioane pentru producătorii de legume și 82 de milioane de euro pentru proprietarii livezilor de mere și pere.
Printre beneficiari se numără Iosif Balog, care are o livadă de meri ecologici pe o suprafaţă de 4 hectare în Săcuieni. Ca să o amenajeze, bărbatul a cheltuit acum 8 ani aproape 30 de mii de euro. Spune că anii trecuţi a reuşit să vândă toate merele şi să obţină profit. Acum, însă, deși are o producție record, nu a avut cui s-o livreze pentru că i s-a oferit un preţ prea mic.
"Un preț echitabil ar fi undeva la 1 leu și jumătate", recunoaşte producătorul.
Prin noul program, a reuşit să distribuie merele la două şcoli din zonă şi speră să obţină un preţ echitabil. Înainte de distribuire, produsele au fost inspectate reprezentanți ai Direcției Agricole Bihor.
"Emit certificatul de conformitate cu standardele de comercializare pentru legume și fructe proaspete, care garantează că produsele livrate respectă standardele de calitate cu normele Uniunii Europene", explică Nicolae Hodișan, directorul executiv al Direcției Agricole Bihor.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va stabili prețul în funcție de modalitatea de valorificare.
"APIA supraveghează tot procesul de retragere a produselor de pe piață. Asta însemnând distribuție gratuită sau distrugere la fața locului", susţine Camelia Fuscaș, şefa Biroului Inspecții în cadrul APIA Bihor.
În ciuda faptului că proiectul se desfăşoară cu bani europeni, agricultorii nu sunt siguri că își va recupera cheltuielile.
Reporter: Remus Popovici
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş