Nori groşi de praf şi fum sunt lăsaţi în urmă de fiecare camion şi utilaj care iese de pe şantierul din Piaţa Unirii. Ar trebui să aibă cauciucurile curate şi prelată peste remorcă, dar acest lucru nu se înâmplă. Aşa că nu e de mirare că praful se împrăştie în tot oraşul, iar limitele admise ale calităţii aerului au fost depăşite de mai multe ori. Ultima dată pe 10 martie, când:
"Valoarea înregistrată a fost de 77 micrograme pe metru cub, faţă de limita maximă admisă care este de 50 micrograme pe metru cub. Unul dintre factori ar fi Electrocentrale Oradea, dar şi lucrările care se execută în această perioadă în municipiu", a precizat Loredana Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.
Cei mai afectaţi sunt pietonii care circulă prin zonă.
"E zi când e un praf de groază aici."
"Şi circulaţia e cam nebună. Nu putem să ajungem la locul de muncă cum trebuie."
"Tot ce va fi frumos necesită un sacrificiu. Tăcem şi înghiţim."
Pentru că nu respectă regulile de menţinere a curăţeniei, municipalitatea le-a cerut celor 7 firme care lucrează în Piaţa Unirii să contribuie la spălarea străzilor.
"Am convenit cu firmele constructoare să suporte o parte din cheltuielile privind spălarea străzilor afectate. Vom stabili un grafic de spălare şi curăţare a străzilor respective, manopera de curăţare fiind suportată de firma respectivă", a declarat Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.
Lucrările din centrul Oradei trebuie încheiate până la finalul acestui an.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş>