În 2012, când echipa Digi24 Oradea a stat pentru prima dată de vorbă cu el, Ionuţ avea 23 de ani şi provenea dintr-un centru de plasament. Rămas pe drumuri, tânărul spunea că a fost nevoit să fure ca să aibă ce mânca. Rezultatul: patru condamnări și o bună parte din viaţă petrecută la închisoare. Dacă ar fi avut o locuinţă, situaţia ar fi fost alta, spunea el.
"Am lucrat în 2008 la o firmă de construcţii, la demolări. Nu aveam acte şi când nu a mai fost nevoie de mine, m-au dat afară", spune Ionuţ.
Persoanele ca el vor avea de acum o nouă şansă, prin centrele Dignitas şi Candeo de pe străzile Iuliu Maniu şi Eftimie Murgu din Oradea. Clădirile dispun de 36 de camere, care vor putea primi 72 de tineri fără adăpost. În acest moment, din cele două centre lipseşte doar mobilierul. Locatarii vor fi găzduiţi cel puţin doi ani, până îşi vor găsi o locuinţă şi până se vor integra în societate. Ei au la dispoziţie bucătării şi băi şi vor sta maximum doi într-o cameră.
"Noi estimăm că undeva până la sfârşitul lunii octombrie aceste centre să fie, cel puţin din punct de vedere al funcţionalităţii, terminate", dă asigurări Dumitru Sim, din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea.
Conform statisticilor oficiale, până la sfârşitul lunii august, 26 de tineri din Bihor au ajuns în stradă după ce au părăsit centrele de plasament. Iar numărul acestora va fi de 130 până la finele anului.
"Dacă se dovedeşte că nu doresc să devină independenţi, pe picioarele lor, că nu doresc să lucreze dacă li se oferă diferite locuri de muncă, atunci aceştia vor părăsi sistemul în cele din urmă", explică Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bihor.
Banii pentru construcţia celor două centre provin dintr-un împrumut obţinut de municipalitatea orădeană de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.