Mironela Tania Popa Boţa a devenit mamă chiar de Sfântul Nicolae, iar fetiţa pe care a născut-o a primit nu unul ci două prenume. E ceva normal, spune tânăra, care are două prenume şi două nume.
"I-am dat Anamaria, pentru că pe bunica a chemat-o Maria şi vroiam să o moştenească, şi Natalia a fost decizia soţului."
Tot pentru două prenume a optat şi Flavia Doboş, care în decembrie a adus pe lume doi gemeni.
"Fetiţa - Sofia Alexandra şi băiatul - Rafael Alexandru, că am vrut să fie şi un nume de sfânt şi, de fapt, au venit mai repede pe lume şi normal trebuia Nicolae, ceva, dar am optat pentru Alexandru."
Specialiştii de la Evidenţa Populaţiei au o explicaţie pentru decizia părinţilor de a-şi boteza copilul cu două prenume.
"Îşi pun numele lor, de la mamă sau de la tată sau datorită perioadei în care are loc naşterea. Dacă are loc o sărbătoare religioasă, de obicei al doilea prenume sau chiar primul este dat în funcţie de sărbătoarea religioasă", explică Nicoleta Man, ofiţer de stare civilă.
În 2014, în Oradea cele mai populare nume la băieţi au fost Alexandru şi Andrei, iar la fete Maria ori Alexandra. Se păstrează şi moda numelor străine, combinate cu cele româneşti.
"- Ce nume i-aţi pus băieţelului?
- Eduard Lucas.
- De ce două prenume?
- Pentru că aşa e şi fetiţa şi pentru că aşa suntem şi noi."
"Sofia Cataleya. Cataleya semnifică o orhidee foarte rară. E nume columbian. Şi Sofia, normal, înţelepciune."
De la începutul anului până acum s-au înregistrat 4433 de naşteri. 80% dintre copii au primit la botez două prenume.
Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş