Statul în care copiii pot fi încarcerați de la vârsta de 10 ani

Data actualizării: Data publicării:
Copil închisoare
Există și argumente pentru schimbarea legii. Foto: Profimedia

Copiii cu vârste de doar 10 ani vor răspunde penal și vor putea fi închiși în Teritoriul de Nord (NT), stat federal din Australia, după ce guvernul va schimba legislația, informează BBC.

Statele și teritoriile australiene au fost presate să ridice această vârstă de la 10 la 14 ani, în conformitate cu alte țări dezvoltate și cu recomandările ONU.

Anul trecut, NT a devenit prima jurisdicție care a ridicat pragul la 12 ani, însă noul guvern al Partidului Național Liberal (CLP), ales în august, a declarat că este necesară o inversare pentru a reduce rata criminalității în rândul tinerilor.

Acesta a susținut că revenirea la vârsta de 10 ani va proteja în cele din urmă copiii - în ciuda faptului că medicii, organizațiile pentru drepturile omului și grupurile indigene contestă această logică.

Acestea citează dovezi conform cărora legile nu vor reduce criminalitatea și vor afecta în mod disproporționat copiii aborigeni și pe cei din insulele din strâmtoarea Torres.

NT are deja o rată de încarcerare a copiilor de 11 ori mai mare decât orice altă jurisdicție din țară, și aproape toți sunt aborigeni.

Multe localități din Australia au declarat că se confruntă cu o criză a criminalității juvenile, iar o serie de incidente violente din acest an au determinat o serie de interdicții pentru tineri în orașul Alice Springs din NT.

„Avem o obligație față de oamenii care vor doar să fie în siguranță, oamenii care nu mai vor să trăiască în frică”, a declarat prim ministrul Lia Finocchiaro.

Guvernul NT a înăsprit, de asemenea, normele privind cauțiunea și a introdus sancțiuni pentru „postarea și lăudarea” infracțiunilor pe rețelele sociale.

Cu toate acestea, cercetările efectuate atât la nivel mondial, cât și în Australia au arătat că încarcerarea copiilor îi face mai predispuși să recidiveze și are adesea efecte grave asupra sănătății, educației și ocupării forței de muncă.

Citește și: Închisoare pe viață pentru miliardara Truong My Lan, care a primit și pedeapsa capitală pentru frauda „istorică” din Vietnam

O politică populistă

La începutul acestui an, un raport al Comisiei australiene pentru drepturile omului - o agenție federală independentă - a constatat că politica din întreaga națiune este condusă „de retorica populistă «dură împotriva criminalității»” și că guvernele ar trebui să reinvestească în schimb banii cheltuiți pentru încarcerarea copiilor în servicii de sprijin.

Liderul opoziției, Selena Uibo - prima și singura femeie aborigenă care conduce un partid major din Australia - a declarat că aceasta este o „zi neagră” pentru teritoriu. „Știm - pentru că toate dovezile ne spun acest lucru - că, cu cât un copil intră mai devreme în contact cu sistemul de justiție penală, cu atât este mai probabil ca implicarea sa să fie mai prelungită”, a spus ea.

„Vrem să vedem copii trași la răspundere pentru comportamentul lor rău, dar apoi sprijiniți să meargă pe o cale mai bună.”

Schimbarea va intra în vigoare la o dată ulterioară care urmează să fie confirmată.

Citește și:

Francezii renunță la Mirage, dar păstrează avioanele Rafale. De ce Franța nu trimite aparatele de generația a cincea în Ucraina

Rusia a distrus patru din cele 67 de obuziere autopropulsate Caesar livrate Ucrainei, arată un raport

Francesca Eastwood a fost arestată. Ce acuzații i se aduc fiicei lui Clint Eastwood


Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri