Povestea vinurilor de la Răteşti a început în 2008, când Mihai Schita a plantat primele 20 de hectare cu viţă de vie. Patru ani mai târziu, podgoria se întindea deja pe 205 hectare. Deşi până în 1989 în această regiune erau plantate doar soiuri albe, sătmăreanul a avut convingerea că va avea succes cu vinul roșu.
"Noi am venit făcând istorie de data aceasta şi oarecum şi curaj şi îndrăzneală şi am plantat, să spunem, ca şi suprafaţă prima plantaţie de anvergură pe struguri roşii din această regiune a ţării", spune proprietarul cramei.
Nouă soiuri de struguri sunt plantate pe o rază de 30 de kilometri. Cele albe sunt Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel și Traminer. Sunt completare de soiurile roșii Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Primele vinuri le-a obținut din recolta anului 2012, în crama sa din oraşul Ardud, dotată cu echipamente moderne. Procesul tehnologic este atent supravegheat de un inginer enolog din Republica Moldova.
"În secţia aceasta avem bazinurile care sunt pentru vinurile albe, pentru limpezire şi fermentare, mai în spate avem alte bazine care se numesc bazine tronconice, ele se folosesc pentru vinurile roşii", susţine Vasile Gabura, inginer enolog.
Din cauza vremii capricioase, anul acesta producţia a scăzut cu circa 40%. Chiar şi aşa, câteva zeci de mii de sticle de vin vor fi îmbuteliate şi vor lua drumul magazinelor din ţară.
"Avem procesul de etichetare, după procesul de îmbuteliere, urmează punerea capişoanelor, hologramelor şi împachetarea lor în cutii", a explicat Ionuţ Gozar, directorul cramei.
"Dacă ne raportăm la recolta anului 2015, aşteptăm în jur de 600 de tone de struguri, ceea ce înseamnă undeva la 400 de mii de litri de vin; transformat în sticle, discutăm undeva în jur de 500 de mii de sticle", spune Mihai Schita.
Vinurile de la Răteşti se vând acum doar în România. Nu e exclus însă ca, pe viitor, acestea să ajungă şi peste hotare, spune Mihai Schita. Ca să le promoveze, sătmăreanul a participat la târguri şi expoziţii internaţionale, unde a câștigat trei medalii de aur şi una de argint.
"Cel mai important premiu al nostru este o medalie de aur pentru o Fetească Regală din 2013 la Bruxelles, unde dintr-o prezenţă cifrată la 37 de ţări din întreaga lume, peste 8 mii de vinuri prezente la această manifestare, s-au luat 90 de medalii."
Omul de afaceri are planuri mari. A început demersurile pentru construirea unui centru de vinificare de mare capacitate. Acesta va putea procesa 2 mii de tone de struguri și va avea o capacitate totală de stocare de 1,7 milioane de litri de vin. Noua crama, care va fi gata în vara lui 2016, va costa cinci milioane de euro, din care jumătate sunt bani europeni.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță