Mária Madarász are 64 de ani şi a lucrat timp de aproape trei decenii la cooperativa agricolă de producţie din satul bihorean Belfir. Până în urmă cu câteva zile primea lunar o pensie de 570 de lei. Bani puţini, din care nu putea să-şi cumpere nici măcar medicamente. Săptămâna trecută, a primit de la Casa Naţională de Pensii două decizii: prima o anunţa că pensia i se reduce la 339 de lei, iar din cealaltă afla că datorează statului o sumă imensă pentru puţinul din care trăieşte.
"Trebuie să dau înapoi 75 de milioane. Că zice că am primit mai mult. Dacă nu pot să dau înapoi, trage din pensie 25 la sută", spune pensionara.
În situaţia ei se află alţi aproape 100 de pensionari. Autorităţile au o explicaţie. "Dintr-o eroare a sistemului informatic, aceste persoane la care i s-a dublat pensia şi în anul 2004, au fost selectaţi pentru dublarea punctajului încă o dată", susţine Alexandru Vass, şeful serviciului de comunicare al Casei de Pensii Bihor.
Mai precis, în 2007, acestor pensionari li s-a dublat încă o dată pensia. Când a fost găsită greşeala, pensionarii au fost anunţaţi că trebuie să dea înapoi banii primiţi în plus. Este vorba de sumele din ultimii trei ani, pentru că cele ridicate înaintea acestui termen s-au prescris. Decizia a stârnit nemulţumirea celor vizaţi. 30 dintre ei au contestat-o la Casa de Pensii, iar alţii au venit să ceară lămuriri. Mulţi caută ajutor la parlamentarii de Bihor, care le-au promis că vor face demersuri pentru le fi şterse datoriile.
"Încercăm să realizăm o lege a amnistiei pentru aceste persoane. Avem deja un precedent în acest sens", explică Ödön Szabó, deputat UDMR Bihor.
Reprezentanţii Casei de Pensii recunosc că au mai existat astfel de greşeli de-a lungul timpului, dar de fiecare dată pensionarii au fost iertaţi. Cei care s-au ales acum cu veniturile tăiate au la dispoziţie cincisprezece zile să contesteze decizia la Casa de Pensii şi în instanţă.
T: