Copiii din comuna bihoreană Cefa au avut parte de o supriză marţi dimineaţă când au urcat în microbuzul şcolar. Şoferul era un străin, despre care ştiau de la părinţi că este deputat în Parlamentul României.
"Șoferul a plecat și a venit altul să ne ducă la școală", spune un copil, în timp ce altul completează "acum ne aduce domnu' deputat".
Şcoala din comună a rămas fără şofer pe microbuz, după ce fostul angajat şi-a dat demisia la sfârşitul anului trecut. Copiii din trei sate, răspândite pe o rază de 20 de kilometri, s-au trezit peste noapte fără mijloc de transport până la şcoala din Cefa.
"Școala, până la organizarea concursului în această săptămână, joi, a rămas descoperită cu postul de șofer; fiind acasă, am considerat oportun să dau o mână de ajutor. Am încheiat un contract de voluntariat cu școala pentru serviciul pe care îl prestez", explică Ioan Sorin Roman, deputat PSD de Bihor.
Deputatul i-a dat, de altfel, o mână de ajutor şi soţiei sale, care este directoarea şcolii gimnaziale din Cefa.
"Mă transportă și pe mine și pe alte persoane și cunoaște situația. Pe când era el primar în comună a fost adus el acest microbuz, chiar l-a condus atunci. Am considerat că este ok și pentru copii și pentru noi că ne ajută ca instituție", susţine Alexandra Roman, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Cefa.
Părinţii copiilor sunt mulţumiţi de această soluţie găsită de conducerea şcolii, chiar dacă sunt conştienţi că există şi anumite riscuri.
"Mi-am făcut foarte multe griji pentru copii și am vrut să fie copiii noștri în siguranță. Ne bucurăm că avem un sprijin de la domnul deputat și ne dorim un transport sigur, asigurat, zilnic."
"Întotdeauna îmi fac griji pentru copii și chiar pentru asta, dacă o să vă uitați în procesul verbal de la ședința de la consiliul de administrație, am cerut să fie un profesionist acolo: un șofer profesionist cu categoria D, pentru că probabil și la Cefa o să vină un microbuz mai mare", spune Dumitru Bălan, primarul comunei Cefa.
Deputatul Sorin Roman nu este, de altfel, singurul care a ajuns să conducă microbuzul şcolar, fără să fie angajat al şcolii.
"Când nu a fost i-am dus eu personal. La 7 jumate dimineața plecarea, după amiaza mă sunau și plecam după ei. Nu avem ce face, asta e situația", spune un părinte.
"Comuna Cefa este singurul caz din județul Bihor unde s-a semnalat că șoferul nu își exercită atribuțiile", dă asigurări Claudia Timofte, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bihor.
Această situaţie bizară a şoferilor de ocazie din Cefa este favorizată şi de legislaţia rutieră permisivă.
"Pentru vehiculele de 8+1 locuri care transportă elevi, ele sunt deocamdată considerate ca și autoturisme în sensul legii. Ca atare, trebuie doar să posede permis categoria B", a precizat comisarul-şef Dorin Sava, şeful Poliției Rutiere Bihor.
În Bihor, microbuzul şcolar din Cefa este singurul de tip 8+1 şi singurul care a rămas fără şofer angajat. Primăria aşteaptă un nou microbuz, de 16 locuri, pentru care va fi obligatorie angajarea unui şofer profesionist, cu carnet categoria D şi atestat profesional.
Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Constantin Gheorghiță, Darius Pop