Oradea este pariul specialiştilor pieţei imobiliare pentru anii care urmează. Investiţiile de zeci de milioane de euro în parcuri industriale, în reabilitarea centrului istoric şi în infrastructură reprezintă o garanţie pentru dezvoltatorii imobiliari, care au planuri mari pentru 2017. Sute de apartamente vor fi date în folosinţă, iar preţurile sunt mult sub cele din Cluj-Napoca, oraşul cel mai mare din această regiune a ţării.
Acest bloc de 160 de apartamente, construit în centrul Oradei, s-a vândut în timp record. Preţul unei locuinţe de 86 de metri pătraţi utili a fost de 72 de mii de euro.
"Acest bloc s-a vândut în proporţie de 99% în acest an, în 3-5 luni maximum. În ultimul an creşterea pe imobiliare a fost semnificativă", a detaliat Ciprian Sonea, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar.
Cumpărătorii sunt de multe ori străini ai căror copii sunt la studii în Oradea. Ei preferă să cumpere un apartament decât să-l închirieze. Sunt şi investitori care plasează economii în astfel de bunuri. Motive să investeşti în oraş sunt destule, spun specialiştii.
"Oradea, spre exemplu, în 2015 a fost lider la absorbţia de fonduri europene, undeva la 200 de milioane de euro nerambursabili. Vedem acelaşi lucru care s-a întâmplat şi în Cluj acum câţiva ani. Parcuri industriale, în Oradea există deja trei", susţine Gabriel Voicu, director New Homes Division, Coldwell Banker.
Pentru 2017, Primăria Oradea a eliberat autorizaţii de construcţie pentru trei mari ansambluri rezidenţiale, dar şi pentru dezvoltatori mai mici.
"Avem în zona Oneştilor, o zonă centrală, unde pe ambele părţi se vor construi blocuri de apartamente, aproximativ 1500 de apartamente. Avem un PUZ foarte mare acolo pentru apartamente", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Nu doar segmentul construcţiilor rezidenţiale este pe un trend ascendent în Oradea.
"Pe locul acestei fabrici se va construi un mall de 147 de mii de metri pătraţi, o investiţie de 60 de milioane de euro", a transmis Bogdan Băcilă, reporter Digi24 Oradea.
Deşi e într-o concurenţă directă cu Cluj-Napoca, dezvoltarea imobiliară a Oradei este încetinită de puterea de cumpărare mai scăzută a locuitorilor săi.
"Veniturile pe care le realizează şi pe care le obţin în momentul de faţă orădenii sunt semnificativ sunt încă mult mai reduse în comparaţie cu ce înseamnă Clujul care şi-a specializat o forţă de muncă foarte bine plătită în domeniul web, internet, soft", spune Valentin Cătană, managerul unei agenţii imobiliare.
În 2017, în Oradea vor fi finalizate 600 de apartamente şi case noi, de două ori mai mult decât în 2015.
Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Constantin Gheorghiţă