După ce în urmă cu o lună a intrat în insolvență, compania de termoficare din Oradea a căutat soluții să devină eficientă economic. Prima măsură a fost să caută o sursă mai ieftină pentru materia primă, care sărăcea cu 70% bugetul Electrocentrale. Salvarea a fost găsită la 180 de kilometri depărtare de graniță, în Ungaria, unde cărbunele e mai ieftin decât cel autohton.
„Acest cărbune din Ungaria costă 8,95 euro pe gigacalorie, adică 40 de lei pe gigacalorie. Din Bihor noi aducem la 50 de lei gigacaloria, iar din Valea Jiului la 64 de lei", spune Daniel Francisc, directorul tehnic al Electrocentrale Oradea.
"Pentru prima dată, Electrocentrale va cumpăra cărbune din Ungaria în mod direct, pentru că până acum o făcea prin intermediari. În urma negocierilor purtate, am obţinut o reducere cu circa 25% faţă de preţurile actuale, dar trebuie să îi garantăm furnizorului că vom plăti cărbunele achiziţionat", a declarat primarul Oradei, Ilie Bolojan.
Primăria Oradea are deja un milion de euro, garanție cerută de furnizorii maghiari pentru materia primă livrată. Cu aceşti bani, compania de termoficare are acontate 50 de mii de tone de cărbune, echivalentul a 20 de zile de livrări. "Pentru o lună de vară avem nevoie de 50 de mii de tone, iar pe una de iarnă, 150 de mii de tone lunar. Această firmă are posibilitatea de a livra iarna 75 de mii de tone lunar", precizează directorul tehnic al Electrocentrale.
Peste 7 milioane de euro pentru cărbunele din Ungaria
Un calcul simplu arată că în perioada de iarnă Electrocentrale Oradea va plăti nu mai puțin de 7,5 milioane de euro pentru cărbunele din Ungaria. Specialiştii consideră eficientă această măsură, în condiţiile în care compania încasa mai puţini bani decât cheltuia cu producerea apei calde şi a căldurii.
„Dacă se găsea mai repede această soluție fie nu se ajungea la insolvență, fie datoriile pe care urmează să le recuperăm sau să nu le plătim ar fi fost mult mai mici", spune analistul financiar Dan Octavian.
Datoriile totale ale Electrocentrale Oradea sunt de 300 de milioane de lei. Autorităţile speră ca nivelul lor să nu mai crească după ce, de luna viitoare, compania din Ungaria va livra cărbunele spre societatea de termoficare.