Ce dă Primăria, ia înapoi Curtea de Conturi. Se întâmplă în Baia Mare, unde un proiect de hotărâre din 2012 al primarului suspendat Cătălin Cherecheș a fost atacat în justiţie de inspectorii Curţii. Rezultatul? După patru ani, aproape 4.000 de contribuabili sunt buni de plată. 860 de mii de lei e suma totală ce trebuie restituită; ea reprezintă scutirea de la plata unor majorări de întârziere pentru impozitele locale.
Pe 30 august 2012 consilierii locali din Baia Mare votau, în unanimitate, o hotărâre prin care contribuabilii cu restanțe la impozite erau scutiți de majorările de întârziere dacă își achitau dările până la finele anului.
Curtea de Conturi a considerat decizia ilegală întrucât o astfel de facilitate fiscală putea fi acordată doar pe baza unui act normativ special, cum ar fi o hotărâre de Guvern sau o ordonanță de urgență.
"Cauzele care au determinat deficiența constau în interpretarea eronată a reglementărilor legale referitoare la acordarea facilităților fiscale (Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală - n.n.) în cazul impozitelor și taxelor locale", se arată în Raportul Camerei de Conturi Maramureș pe anul 2012.
"Noi am făcut contestație la raportul Curții de Conturi, ne-am judecat și în anul 2016, în anul curent, am primit decizia Înaltei Curți prin care s-a constatat că scutirea acestor majorări nu s-a făcut corect", susţine Melania Mureșan, directorul Direcției de Venituri Primăria Baia Mare.
Asa se face că acum, după patru ani, zilnic zeci de băimăreni află că sunt datori. Unii prin intermediul somațiilor primite acasă, altii direct la ghișeele Direcției de Venituri - atunci când solicită un certificat fiscal.
"Acum văd că a trebuit să platesc ceva taxă în plus… nu mult, 227 lei, dar… nu mi se pare corect."
De scutirea din 2012 la plata majorărilor de întârziere au beneficiat și părinții Elizei Pop. Oameni au aflat zilele trecute că datorează la bugetul local 149 de lei.
"Cei care au decis aceste scutiri ar trebui să pună banii dacă nu au reușit să aducă argumente că au fost în legalitate. Nu poți să dai unui om ceva și după 4-5 ani să vii să îi iei inapoi", spune femeia.
"Din moment ce ai avut o hotărîre prin care dacă plătești până la un anumit termen esti iertat de niște penalități, nu e normal ca acum să se revină."
Peste 3300 de persoane fizice și 420 de firme din Baia Mare au de achitat 860 de mii de lei. Sumele pot fi plătite eșalonat și nu se percep majorări, iar Primăria Baia Mare trimite somații pentru banii datoraţi.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa