Naşterea Mântuitorului, în picturile unor biserici din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
nasterea Domnului picturi

Este săptămâna în care spiritul sărbătorilor se simte de plin. Miile de luminiţe şi brazi împodobiţi întregesc şi vestesc Naşterea Mântuitorului. Poate cel mai bine însă simbolul Crăciunului este reliefat prin picturile din biserici. Am intrat în trei lăcaşe din Oradea aparţind tot atâtor culturi diferite. În fiecare am întâlnit mesaje şi stiluri diferite.

Primul popas l-am făcut în Biserica cu Lună, construită între anii 1784 şi 1790. Pictura a fost realizată de Eremia Profeta şi se află în partea dreaptă a stranei.

Ramona Novicov, critic de artă: „Cunoscătorii văd inspiraţia din pictura lui El Greco, pictura cu acelaşi nume, Naşterea pentru că are suavităţile acestor alburi diafane şi tipul de compoziţie.”

Vizitatorii pot admira scena Naşterii Domnului, pe Fecioara Maria şi pe pruncul Iisus, iar în pandantul lui, coborând puţin privirea, vedem mielul înjunghiat.

Ramona Novicov, critic de artă: „Metafora aceasta - a copilului care se naşte sub semnul sacrificiului, asemenea mielului. Iar mielul este reprodus de Profeta pe marginea unei prăpastii. Este prăpastia dintre Noul şi Vechiul Testament pentru că păstorii şi magii care întregesc scena vin din Vechiul Testament.”

Tot în Piaţa Unirii se află Catedrala Greco Catolică Sfântul Nicolae. Aici naşterea pruncului Iisus a fost reprodusă într-un alt mod. Pictorul Antal Sirmai a reprezentat-o într-o manieră renascentistă în stilul lui Rafael. Maica Domnului stă aplecată peste pruncul Iisus şi îl arată păstorilor.

Ramona Novicov, critic de artă: „O întâlnim şi în conca altarului, la loc de cinste, înconjurată de arhangheli, cu pruncul în praţe în chip magnificat, o întâlnim şi într-o pictură în bolta bisericii dar cel mai bine scena naşterii este reprezentată pe o icoană de prăznicar.”

Ultimul popas l-am făcut la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Ladislau, construită tot în centrul Oradei. Aici prezenţa micului Iisus are cu totul o altă semnificaţie.

Ramona Novicov, critic de artă: „Toate scenele fac referire la viaţa Sfântului Ladislau, întemeietorul oraşului dar una dintre ele prezintă nori, într-o ipostază celestă, Sfânta Fecioară cu pruncul binecuvântând oraşul. Pictura se bazează pe o viziune a Sfântului Ladislau care închină oraşul Sfintei Fecioare.”

În aceste zile, în majoritatea bisericilor din Oradea, indiferent de confesiune, vor fi amenajate scene ale Nașterii Domnului, care le vor transmite credincioșilor adevărata semnificație a Crăciunului.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”