Au curs sute de litri de must într-un parc din Oradea, la un festival dedicat sucului dulce obținut din recolta acestui an. Viicultorii au zdrobit boabele chiar în fața clienților, care nu au refuzat un pahar de lichid aromat. Mai ales că prețul a rămas același ca anul trecut: 10 lei litrul.
"E un zdrobitor-desciorchinător. Aici prima dată zdrobeşte boabele şi apoi, printr-o sită, scoate doar boabele de struguri, iar prin spate ies ciorchinii goi."
Vizitatorii au fost numai ochi și urechi la explicațiile viticultorilor, care le-au arătat cum se prepară mustul. Apoi fiecare a vrut să guste din licoarea dulce al cărei secret le-a fost dezvăluit de producători.
"- Un must bun se face doar din struguri din nimic altceva.
- Nici zahăr nu se pune?
- Nu, Doamne fereşte! Gustul dulce trebuie să fie de la struguri dulci", spune Imbre Fet, viticultor.
"Este foarte dulce! E bun, proaspăt şi e fără conservanţi, faţă de alţi ani", spune o clientă.
Viticultorii din Bihor spun că producţia de struguri din acest an a fost peste aşteptări. Cei mai mulți au recoltat ciorchinii încă de la finalul lui august, iar boabele sunt foarte dulci.
"Recolta din acest an a fost foarte bună, deoarece a fost un an cu secetă şi strugurii sunt foarte dulci şi preferăm să îi facem aici în faţa clientului ca să-şi dea seama că bea ceva bio. Ceva natural şi sănătos", susţine Lenuţa Boroş, viticultor.
"Specialiştii spun că mustul cumpărat de la târg trebuie păstrat acasă în frigider la o temperatură cât mai scăzută şi trebuie consumat în cel mult două-trei zile", a aflat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.
Festivalul mustului are loc în acest weekend, în Parcul Bălcescu, din Oradea. În fiecare seară vizitatorii vor avea parte şi de concerte de muzică populară.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi