În urmă cu doi ani, Primăria Oradea a obţinut o finanţare europeană de aproape 14 milioane de euro prin care peste 14 mii de apartamente din cartierul Nufărul urmau să fie încălzite cu ajutorul apă geotermală. Proiectul trebuia finalizat în 2014, dar administraţia locală i-a adus unele modificări şi a cerut Ministerului Economiei prelungirea termenului de execuţie. Doar că:
"În momentul în care noi am avut aplicaţia revizuită cei de la Organismul Intermediar nu mai aveau experţi care să poată să evalueze proiectul", explică Ioan Maghiar, consilier în cadrul Primăriei Oradea.
Răspunsul ministerului nu a venit nici acum; aşa că primăria a cerut ajutorul justiţiei.
"Am solicitat ca instanţa să constate depăşirea termenului legal de soluţionare a cererii municipiului Oradea prin care s-a solicitat prelungirea perioadei de implementare a proiectului şi modificarea soluţiei tehnice până la data de 30 decembrie 2015", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Într-un răspuns la o solicitare adresată de Digi24 Oradea, Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului susţine că Organismul Intermediar pentru Energie, cel care putea prelungi contractul pentru proiectul geotermal, face parte acum din Ministerul Energiei, Deşi a fost contactat, acest din urmă minister nu a avut până acum o reacţie referitor la această situaţie.
Proiectul municipalităţii orădene de încălzire a locuinţelor cu ajutorul apei geotermale este unic din România.
Reporter: Gabriel Bonaciu Operator: Gabor Szilagyi Editor web: Adrian Laboş