Fostul pastor reformat al Parohiei din Banat, locul de unde au pornit evenimentele în decembrie 1989, spune că de atunci relaţiile româno-maghiare s-au înrăutăţit.
László Tőkés, membru în Parlamentul European: "A fost o deplină solidaritate, ba mai mult, o frăţietate deplină între toate etniile Timişoarei şi respectiv Ardealului, am luptat cot la cot împotriva dictaturii ceauşiste."
Laszlo Tőkés consideră că recentele controverse legate de distincţia Steaua României fac parte dintr-un şir de manifestări antimaghiare. Printre acestea, mai spune fostul episcop, se numără şi declaraţiile din august ale preşedintelui Traian Băsescu, conform cărora Ungaria a devenit "un focar de instabilitate" în privinţa tratării minorităţilor. În acelaşi timp, europarlamentarul îşi susţine convingerile legate de autonomia maghiarilor din România.
László Tőkés, membru în Parlamentul European: "Pe linie maghiară, o adevărată schimbare de regim ar însemna realizarea autonomiei pe mai multe nivele."
Tokes ar putea candida în Ungaria anul viitor
În ultima vreme, în presa maghiară s-a vehiculat posibilitatea ca Tőkés să candideze în Ungaria la alegerile europarlamentare care vor avea loc anul viitor. Şeful de cabinet al europarlamentarului declară că prioritară ar fi colaborarea cu UDMR, aşa cum s-a întâmplat la ultimele alegeri pentru Parlamentul European.
Zsolt Szilágyi, şeful cabinetului de europarlamentar al lui László Tőkés: "Noi sperăm că la începutul anului viitor putem începe negocierile cu UDMR-ul şi cu celelalte forţe politice, şi bineînţeles, că vom ţine cont şi de această idee."
În prezent, în Parlamentul European sunt trei politicieni români de etnie maghiară. Obiectivul lui Tőkés şi al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, formaţiune pe care o conduce, ar fi de a păstra acest număr, chiar dacă, de anul viitor, România va avea dreptul la doar 32 de reprezentanţi, în loc de 33.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboș