"- La ce distanţă te poţi apropia?
- Sunt foarte deştepţi şi şmecheri... mistreţul e un animal miop, nu vede, dar are, în schimb, un miros ieşit din comun."
Aceşti mistreţi au fost filmaţi la doar câteva sute de metri de Oradea. De această dată, animalele au fugit înapoi în pădure, însă de cele mai multe ori le-au distrus oamenilor recoltelor.
"E o scăldătoare de porci mistreți și la aproximativ 100 de metri se află case fără garduri la liziera pădurii", spune Ionuț Petrașca, paznicul domeniului de vânătoare.
"Vânatul, mistreții în special, pătrund în zonele de intravilan din cauza faptului că s-a extins foarte mult liziera pădurilor și, practic, au invadat în anumite spații în care există comunități și case. În special, cerb, mistreț căpriori iepuri, vulpi care pătrund în zonele de intravilan și este foarte greu să le recoltăm", explică Florin Ardelean, administratorul fondului de vânătoare Paleu.
"În ultimii ani, dar mai ales în ultimele luni, în zona fostelor ferme pomicole din vecinătatea spitalului județean și în cartierul Podgoria s-au înmulțit necontrolat mistreții aceștia distrug gardurile livezile și produc stricăciuni", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Localnicii din zonă au trimis zeci de plângeri primăriei şi au redactat un memoriu prin care au cerut să se ia măsuri împotriva animalelor sălbatice.
"De mistreți am avut parte; și de căprioare care mănâncă ceea ce pui în grădină."
"Inclusiv câinele meu ciobănesc mânca și bea apă din același vas cu cerbul sau capra. Grădina mea la jumătate este scurmată de porci dintr-o parte în alta pe o lățime de 15 metri."
Pentru că vânătoarea în oraş este interzisă prin lege, autorităţile locale au fost nevoite să avizeze în Consiliul Local dreptul de a vâna animalele sălbatice în acea zonă a Oradei.
Prezența animalelor la marginea oraşului este explicabilă, spun specialiștii, însă situația este foarte greu de controlat.
"Modificarea biotopului unde au arealul de viață aceste animale sălbatice le aduce mai aproape de sursa de hrană și, având în vedere că pe lângă gospodăriile localităților Bihorului găsesc reziduri alimentare, ei nu mai caută în pădure", susţine Aurel Indrie, medic veterinar în cadrul DSV Bihor.
Veterinarii spun că numărul de exemplare din anumite specii de animale sălbatice trebuie ţinut sub control. Înmulţirea excesivă a acestora poate duce la apariţia unor cazuri de rabie, care poate fi contactată de om sau de animalele domestice.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Tiberiu Catrișcău