În fiecare zi, zeci de orădeni vin la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ca să ceară un împrumut. Unii se trezesc cu noaptea în cap şi aşteaptă în faţa uşii începerea programului de lucru. Îi mână greutăţile şi lipsurile, dar şi dorinţa de a-şi ajuta familia.
"Nevoi personale. Pentru casă, pentru a ajuta copiii acum, în prag de sărbători, la nepoţi."
"- Dacă vrem să luăm un porc... pentru mâncare. - La ce sumă v-aţi gândit? - Acum am împrumutat 3000 de lei."
Andrei Kristof locuieşte în comuna Oşorhei, lângă Oradea. Nu e prima dată când ia un credit, iar acum are nevoie de bani pentru lemne.
"45 de ani fără 3 luni şi am 800 de lei pensia. Nu-i bătaie de joc? Bătaie de joc complet."
Bătrâneţea aduce şi alte probleme. Iar asta o ştie cel mai bine doamna Florica. Pensia de 1000 de lei pe lună nu îi ajunge să îşi plătească operaţia la tiroidă programată în decembrie.
"2000 de lei am împrumutat acum. Pentru operaţie şi pentru cheltuielile mele", spune Florica Mangra, pensionară.
Alţii vor să îşi ajute copiii şi nepoţii, de sărbători.
"Am nişte nepoţei pe care aş vrea să îi onorez şi eu cu ceva câtuşi de puţin."
În fiecare zi, funcţionarii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor primesc zeci de cereri de împrumut. Instituţia a alocat lunar peste un milion de lei pentru credite.
"Dobânda este de 14% pe an, dar ea se recalculează în funcţie de numărul de luni pe care solicită împrumutul", susţine Gavril Crişan, vicepreşedintele CARPO.
Chiar dacă banii primiţi le acoperă o parte dintre nevoie, vârstnicii mai au o grijă: cum să restituie sumele împrumutate. În judeţul Bihor sunt 172 de mii de pensionari. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea are 13 mii de membri.
Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş