Blocarea posturilor în învătamant a dublat munca bucătăreselor și îngrijitoarelor din grădinițe. Odată cu reducerile de personal, acestea lucrează pentru salarii foarte mici. Timp de 8 ore femeile pregătesc mâncarea, fac curățenie, spală vasele și aranjează paturile pentru circa 150-200 de copii. Asta în condițiile în care salariul unei îngrijitoare cu experiență nu depășește 650 de lei.
"La cât se lucrează, s-ar putea și mai mult, deci nu putem să spunem că suntem mulțumite,'' afirmă Maria Marian, o îngrijitoare la o grădiniţă din Oradea.
"Am fost nevoită să iau persoana de la lenjerie, de la spălătorie și să o mut la grupă, tocmai pentru a nu periclita această servire pe care o face grădinița pentru societate," explică Georgeta Druță, directoarea Grădiniței cu program prelungit Nr. 27 din Oradea.
"Potrivit normativelor ar trebui să avem 14 personal nedidactic, iar în acest moment avem zece îngrijitoare, respectiv bucătărese. Inspectoratul Şcolar știe de solicitările noastre, iar răspunsul este: în momentul în care se vor debloca posturile, vom primi personal," spune Daniela Lukacs, directorul Grădiniței Nr. 56 din Oradea.
Legea spune că la o grupă ce depășește 20 de copii e nevoie de personal suplimentar. Cum posturile sunt blocate, iar solicitările părinților tot mai numeroase, grădinițele sunt nevoite să întocmească și grupe de 30 de copii cu acelasi personal.
"Când luăm mai mulți decât normal este tocmai pentru a ne asigura costul pe elev, pentru a ne asigura în ultimă instanță veniturile salariale," declară Georgeta Druță, directorul Grădiniței cu program prelungit Nr. 27 din Oradea.
Potrivit legii, indiferent de numărul copiilor înscriși într-o grupă, aceştia trebuie instruiţi de o singură educatoare. "Salariul este la fel că lucrezi cu 20 de copii,că lucrezi cu 30 este același salar nu este plătită munca diferențiată în funcție de numărul de copii," Natalia Coroiu, educatoare la o grădiniţă din Oradea.
Posturile în învăţământul preşcolar sunt blocate de mai bine de 4 ani .