S-au încins zeci de ceaune, la sfârşit de săptămână, la graniţa Ungariei cu România. Într-o localitate maghiară, aflată la câteva zeci de kilometri de Oradea, cei mai pricepuţi într-ale gătitului s-au întrecut în cadrul unui festival gastronomic de amploare. Bucătarii au încercat să demonstreze că fac cel mai gustos lecso, adică tradiţionala tocană de legume. Cu şanse egale au pornit şi câţiva bihoreni, chiar dacă reţeta e pur ungurească.
Pentru că în prepararea lecso-ului fiecare detaliu contează, participanţii au adus de acasă până şi lemnele pentru foc. S-au asigurat că au în coşuri cele mai proaspete legume şi s-au apucat de treabă. Dacă unii au preferat să facă ghiveciul doar din ardei, roşii şi ceapă, alţii au apelat şi la alte ingrediente.
„Secretul reţetei constă în legume proaspete: ardei, roşii, tot ce intră. Nu se poate face fără puţină slănină afumată pentru că este cel mai important ingredient, plus boiaua, bineînţeles.”
„Punem ceapă, ardei şi ardei iute şi roşii şi peste el slănină; pentru decoraţie, sunt mai frumoase aşa.”
55 de echipe s-au întrecut anul acesta la festivalul gastronomic de la Esztar. 8 au fost formate din români hotărâţi să îi detroneze pe vecinii maghiari.
„Este, de fapt, ghiveciul tradiţional. Cu asta am crescut. Mai ales în zilele de post din vară până spre toamnă târziu, până spre iarnă.”
„Eu cred că trebuie să facem tot posibilul cât mai în faţă să terminăm acest concurs. Eu chiar am o speranţă că vom fi pe podium”, şi-a manifestat optimismul Sandor Pasztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.
Manifestarea culinară e o adevărată atracţie nu doar pentru bucătari, ci şi pentru gurmanzi. Numai într-un weekend, atât cât durează evenimentul, în localitate sosesc peste 15 mii de persoane.
„Numărul populaţiei din comuna noastră este de 1300 de locuitori. Tradiţia locului spune că aici întotdeauna a fost cultivate, ca legume, ardeiul şi roşia; de aici ne-a venit ideea de a merge mai departe şi a organiza sub forma unui festival ca să putem să găsim o cale de a ieşi din anonimat”, a explicat Szécsi Tamás, primarul comunei Esztár, Ungaria.
Anul acesta, pofticioşii vor putea să guste din tocana făcută într-un ceaun imens. Pentru asta au fost puşi la dispoziţie:
„1100 kilograme de ardei, 300 de kilograme de ceapă, 300 de kilograme de roşii, 90 de kilograme de cârnaţi, 40 de kilograme de slănină de mangaliţă şi încă vreo 50 de kilograme de untură. Şi condimente, desigur, la sfârşit”, a detaliat Gyula Nagy, organizator.
Înainte de fi servită, tocana ungurească a fost cântărită de un specialist al Guiness Book. Ssta pentru că localnicii şi-au propus să doboare recordul obţinut la prima ediţie a festivalului. Scopul: un lecso de o tonă şi jumătate.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă