Cotele de lapte au fost introduse în Uniunea Europeană în 1984 şi au fost eliminate prima dată în 2003, la cererea statelor membre. Un an mai târziu, au fost reintroduse ca urmare a revizuirii politicii agricole comune. Ca urmare a presiunilor marilor producători şi procesatori europeni, astăzi Uniunea a decis din nou renunţarea la cote.
Proprietar al unei ferme cu 100 de vaci, Gheorghe Bondar consideră că această măsură îi va duce la faliment pe micii fermieri.
"Eliminarea cotelor de fapt este o lovitură pentru noi pentru producătorii autohtoni, pentru că din momentul ăsta vine laptele din altă parte."
Adică de la marii producători, care îşi permit să vândă laptele la un preţ sub cel plătit în prezent de procesatori, cuprins între 80 de bani şi un leu şi 20 de bani pentru un litru. În această situaţie, fermierii spun că cei care vând sub 300 de litri de lapte pe zi nu au nici o şansă de supravieţuire. În această situaţie este şi Marius Negruţ, care în urmă cu opt ani şi-a construit o mică fermă cu 7 vaci.
"Marii procesatori vor cât de mult lapte, de la 500 de litri în sus. Ceea ce e foarte greu."
40 de mici fermieri din Bihor sunt afectaţi de eliminarea cotelor de lapte.
"Suntem într-o situaţie de competiţie care va defavoriza în primul rând producătorii mici. Marile beneficiare ale acestei prevederi vor fi ţările care au ferme mari, Olanda, Irlanda şi Franţa, şi marile pierzătoare sunt ţările venite în UE după 2004", este de părere europarlamentarul Norica Nicolai.
Specialiştii din agricultură consideră că singura şansă a micilor producători de lapte este asocierea.
"Una este să negociezi un preţ pentru o sută de litri de lapte şi alta este pentru o sută de mii de litri pe lapte. Bineînţeles, atât la nivelul producătorilor, cât şi la nivelul procesatorilor prioritate o va avea calitatea laptelui", susţine Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Fermierii se gândesc şi la varianta înlocuirii vacilor de lapte cu cele crescute pentru carne. O astfel de afacere este mai profitabilă, consideră ei.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi