Celebra taxă radio-TV dispare de la 1 februarie din facturile de energie electrică ale românilor. Furnizorii calculează deja preţul energiei fără această taxă, eliminată alături de alte 101, printr-o lege votată în Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Nici firmele nu vor mai plăti taxa radio-TV, nu doar persoanele fizice.
Taxa radio-TV apare în facturile de curent ale românilor, iar cuantumul ei diferă în funcţie de tipul de client: persoană fizică sau firmă.
Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea: "Până acum persoanele fizice plăteau 6,5 lei pe lună, taxa radio-tv, 4 lei pentru Televiziunea Română şi 2,5 lei pentru Societatea Naţională de Radiodifuziune. În schimb firmele achitau lunar 30 de lei."
Această taxă va fi eliminată din 1 februarie 2017, potrivit unui act normativ apărut recent în Monitorul Oficial. Astfel că nici persoanele fizice şi nici firmele nu vor mai fi nevoite să o achite. Părerile românilor despre eliminarea acestei taxe sunt împărţite.
"Nu mi s-a părut niciodată normală şi consider că a fost o hoţie."
"Bine că s-a scos şi ar trebui să se scoată şi altele, multe altele."
"Cred că nu era o sumă care să îngreuneze bugetul unei familii şi poate era mai bine dacă rămânea, pentru că nu îşi pierdeau neutralitatea, acum va deveni o televiziune comercială."
"Practic e insignifiantă suma, era pe factură şi era mică."
Furnizorii de energie electrică calculează tarifele fără această taxă, care nu va mai apărea în contractele semnate cu clienţii începând cu 1 februarie.
Dan Nanu, reprezentant Digi Energy: "RCS RDS a luat notă de aceste modificări şi le va aplica începând cu 1 februarie. Eliminarea acestei taxe înseamnă un efort financiar mai mic pentru clienţii noştri."
Cătălin Popa administrează o fabrică care produce lavete textile pentru mari spitale din Occident. În urmă cu 4 ani, el a fost primul român care a obţinut anularea acestei taxe, în instanţă.
"Am acţionat în instanţă pe toată lumea şi am reuşit după o luptă de trei ani să câştigăm acest proces cu Guvernul pentru că noi am atacat şi ceream atunci anularea unei horărâri de Guvern şi pe urmă am reuşit chiar să ne recuperăm banii de la Electrica."
Cătălin consideră că eliminarea acestei taxe pentru toţi românii reprezintă un gest de normalitate: "Este o măsură normală pentru România deoarece Televiziunea Română este doar o agenţie de publicitate a Guvernului în funcţie."
Deşi nu vor plăti direct pentru susţinerea televiziunii şi radioului naţional, românii vor contribui mai departe la susţinerea celor două servicii. Asta pentru că, după eliminarea taxei Radio-TV, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune ar putea fi susținute cu bani din bugetul statului.
Reporteri: Bogdan Băcilă, Claudiu Mihuţ
Operatori: Robert Rezmuves, Florin Lucuţa