„Nu putem fi reduși la tăcere”. Regimul lui Erdogan a închis un important post de radio independent. Motivul invocat

Data publicării:
profimedia-0921832773
Deși ultimele sale date privind audiența datează din 2001, Açık Radyo are 187.000 de urmăritori pe X. Foto: Profimedia Images

Turcia a închis definitiv miercuri postul de radio independent Açık Radyo, după o lungă dispută juridică cu postul, scrie Politico.

Licența postului din Istanbul a fost revocată în iulie de către Consiliul turc pentru radio și televiziune, o autoritate de reglementare a mass-media de stat, după ce un invitat al uneia dintre emisiunile sale s-a referit la atrocitățile comise împotriva minorității armene din țară în timpul Primului Război Mondial drept genocid, un termen pe care Turcia îl respinge vehement.

Incidentele administrative au împiedicat închiderea postului înainte de miercuri. Deși ultimele sale date privind audiența datează din 2001, Açık Radyo are 187.000 de urmăritori pe X.

„După cum milioane de ascultători pot atesta cu ușurință, Açık Radyo nu poate fi redusă la tăcere, datorită impactului social pe care l-a creat de-a lungul anilor”, a scris postul pe platforma X, promițând să revină pe undele radio.

„Invităm toți ascultătorii noștri, organizațiile profesionale și comunitatea internațională să își își facă vocile auzite mult mai clar și mai tare de data aceasta împotriva acestei decizii, care a cauzat o pierdere ireparabilă în ceea ce privește libertatea presei și a radiodifuziunii în Turcia”.

Autoritatea de reglementare a mass-media nu a comentat închiderea postului, dar İlhan Tașçı, membru al principalului partid de opoziție CHP, a declarat că este „inacceptabilă” închiderea postului, deoarece acesta „a respectat toate regulile” în timpul celor 30 de ani de emisie.

Potrivit postării Açık Radyo, postul de radio comunitar a amplificat vocile societății civile în multe domenii, inclusiv în ceea ce privește clima și problemele de mediu, egalitatea de gen și multiculturalismul.

Sloganul postului - „deschis tuturor sunetelor, culorilor și vibrațiilor universului” - a fost reluat în ultimul cântec difuzat, „Good Vibrations”, hit-ul Beach Boys din 1966.

Sub conducerea autocratică a președintelui Recep Tayyip Erdoğan, Turcia a devenit un mediu ostil pentru presa independentă, iar mai multe organizații internaționale au solicitat instituțiilor Uniunii Europene să protejeze libertatea de exprimare și drepturile jurnaliștilor din țară.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei