Cei 80 de minori care rămân peste noapte în centrul din Tileagd sunt supravegheaţi de doar două persoane. Potrivit angajaţilor instituţiei, acestora le este aproape imposibil sa vadă tot ce se întâmplă pe parcursul nopții.
"Nu este normal, având în vedere numărul de copii, cerinţele, particularităţile individuale ale copiilor. Aceştia sunt şi cu probleme fizice, locomotorii, trebuie ajutaţi", explică Silvia Ficuţ, directoarea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Tileagd.
În condițiile în care an de an sunt reduse posturi, directoarea instituţiei recunoaşte că se confruntă cu o problemă de personal.
"În fiecare an mi se reduc cam 2 posturi, începând cu guvernul Boc, care a început să taie, şi de atunci mi s-a tot redus. Am 4 instructori, dar sunt 2 pe tură, iar ca supraveghetori am 3, dar 2 sunt pe tură şi al treilea tură liberă."
În schimb, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bihor se apără şi spun că dacă li s-ar fi cerut, ar fi deblocat mai multe posturi.
"Dânsa, dacă ne spunea că mai are nevoie de încă un supraveghetor de noapte, nu era nici o problemă, deci putea să ne spună atunci să-i lăsăm acele 72 de posturi. Chiar dacă-s prea puţini asta nu justifică faptul că trebuie să-i loveşti pe copii", este de părere Nicolae Avram, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor.
Copiii au nevoie de tratament, spun psihologii
Psihologii spun că elevii şcolilor speciale au nevoie de un tratament aparte şi că violenţa, verbală sau fizică, nu duce la rezultatele scontate.
"Efectele pot să fie de foarte multe feluri: de la efectele pe plan psihologic, până la efectele pe plan comportamental. Comportamentul copiilor s-ar putea să se înrăutățească, nu să se îmbunătățească în urma unor tratamente neadecvate", consideră psihologul Ioana Corompachi.
În urma plângerilor și sesizărilor făcute de părinți, mai multe instituţii ale statului au demarat anchete. Pe lângă Parchet și Poliție, astăzi au început verificările Inspectoratul Școlar și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor.
Roxana Ojică, șefa Serviciului Intervenții de Urgență din cadrul DGASPC Bihor: "În urma acestor evaluări se vor face propunerile, respectiv sesizarea Parchetului sau a Poliției sau, eventual, o consiliere psihologică pentru copil și părinți și pentru ceilalți copii implicați în sesizare."
Situaţia din centrul pentru copii cu dizabilităţi din Tileagd a fost semnalată la finalul lunii trecute de mai mulţi părinţi şi elevi internaţi.
reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş