Sute de localnici din satul bihorean Feneriş sunt nevoiţi să facă zilnic un ocol de mai bine de patru kilometri ca să ajungă la Drumul Naţional 76 Oradea - Beiuş. Asta în condiţiile în care, în mod normal, doar un kilometru îi desparte de şosea. Muncitorii care execută lucrările pe DN76 au decopertat şoseaua de acces ca să o refacă; însă de mai bine de trei săptămâni lucrările au stagnat.
După ce au rămas fără drumul de acces către localitate, sătenii au improvizat în urmă cu câteva zile o cale pe terenul unui localnic. O soluţie provizorie pentru că pe timp ploios maşinile derapează din cauza noroiului.
"Nici nu poţi să treci cu o maşină mică, doar cu o maşină mare. E vai şi amar ce fac ăştia pe aici! E foarte noroios, stai să vedem dacă putem trece", spune un localnic.
Alt bărbat s-a aventurat pe drumul provizoriu, dar a făcut repede cale întoarsă: "Ce era să fac, să mă duc în faţă? Rămâneam împotmolit. Aţi văzut în ce condiţii se circulă. Asta-i ţara românească! O s-o iau prin Poietari, asta înseamnă patru kilometri. Ca să vin un kilometru trebuie să înconjor patru kilometri."
Cine nu se încumetă să treacă pe drumul improvizat trebuie să facă un ocol de peste patru kilometri prin Poietari, o altă localitate din comuna Pocola, din care face parte şi Fenerişul. Drumul respectiv e îngust şi nu permite ca două maşini să treacă în acelaşi timp.
"Eu, că am fost accidentată, a trebuit să fac, pe căldurile astea cinci kilometri în plus pe căldură, pe când de aici puteam ajunge în două minute", spune o localnică din Feneriş.
"Mi-au venit neamuri din depărtare, de prin alte părţi, şi au trebuit să ocolească, pentru că nu au ştiut să se bage. A plecat copilul, mi-a rămas împotmolit acolo, a trebuit să meargă cu tractorul să îl scoată din Poietari", povesteşte o femeie.
Primarul comunei Pocola nu a dorit să comenteze situaţia, pasând responsabilitatea firmei care execută lucrarea pe DN76. Lucrările la tronsonul care trece prin localitate au început în 2015 şi fac parte din proiectul de modernizare a drumului dintre Oradea şi Beiuş. Compania spaniolă care a câştigat licitaţia nu a oferit un punct de vedere oficial.
"Deşi nu am primit un răspuns oficial, surse din cadrul companiei executante spun că lucrările au fost întârziate de mai multe cabluri şi ţevi care erau ascunse în pământ şi nu apăreau în proiectul iniţial", a aflat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.
Comuna Pocola se află pe DN76 între Oradea şi Deva, la aproximativ 60 de kilometri de Oradea, iar accesul către satul Feneriş se face înainte de intrarea în comună.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş