Grupul de fotografi și bloggeri s-a oprit în Pomezeu, o comună la marginea căreia domnește încă o atmosferă medievală.
"Cetatea de la Pomezeu, cunoscută sub numele de cetatea Korniș, este atestată la 1558, pe un domeniu nobiliar medieval, iar astăzi au mai rămas din ea ruinele unor ziduri care se găsesc pe o proprietate privată, ceea ce face greu de renovat sau de pus în valoare această cetate", a explicat Aurelia Dumiter, vicepreşedintele ADDePT Bihor.
"Fiecare avem o altă viziune, avem alte idei, avem alte unghiuri de a prezenta aceste frumuseți ale județului nostru și, întâlnindu-ne în mediu organizat, automat putem să despicăm în patru ce vedem, ce vom vedea și ce am văzut", spune Ovidiu Pop, fotograf.
Explorată a meritat să fie și gospodăria familiei regretatului Dorel Codoban, de al cărui nume se leagă vioara cu goarnă, instrument care și-a pus amprenta asupra folclorului bihoren.
"Săptămânal vin turiști pentru că le place zona, peisajul, le plac mâncărurile tradiționale, le place atelierul soțului meu, se uită și la războiul meu la care țes costume populare și noi, ca și gazdă, ne bucurăm", spune Floare Codoban, meșter popular din Roșia.
"Mă bucur că sunt în acest atelier. Cred că ar trebui mai puternic promovat. Am în cap un proiect de marketing pentru zona respectivă și sper ca să-l putem pune în aplicare cât mai curând", a precizat Teodora Ivan, jurnalist.
În fotografiile participanţilor s-a regăsit și Festivalul de Pricesne de la Roșia, eveniment unic în țară și păstrat cu sfințenie de către localnici.
"Eu am mai participat și acum doi ani la o ieșire de genul acesta și chiar am văzut locuri de care nu știam că există. Am făcut foarte multe fotografii cu care chiar am participat la concursuri pe teme de etnografie. Am și câștigat un premiu", povesteşte Adela Rusu, fotograf.
Incursiunea foto a fost făcută în cadrul unui proiect implementat de Asociația pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului Bihor.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves