Specialiştii o numesc boala secolului, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că numărul cazurilor de depresie este în creştere alarmantă. Potrivit ultimelor estimări, unu din zece români suferă de depresie, ceea ce înseamnă aproximativ două milioane de persoane care se confruntă cu această problemă. Majoritatea celor afectaţi nu ajung la medicul specialist fie pentru că nu sunt conştienţi de boală, fie pentru că se feresc să ceară ajutor.
Îi vom spune Ioana - o tânără de 25 de ani care a suferit, în urmă cu aproximativ un an, o depresie severă. Se întâmpla imediat după ce îşi pierduse ambii părinţi într-un accident de maşină. A simţit atunci că a rămas singură pe lume şi că viaţa ei nu mai are rost. S-a îndepărtat de cei apropiaţi şi s-a refugiat în muzică.
"Am încercat să mă izolez, deşi prietenii mei nu m-au respins, au vrut să mă susţină, însă efectiv nu voiam ajutorul lor. Voiam doar să stau în casă, să ascult melodii, desigur doar cele triste, care îmi provocau în continuu un plâns, m-am simţit groaznic. Inclusiv aveam momente în care viaţa nu mai contează, nu mai semnific nimic şi că nu mai am nicio importanţă pe această planetă şi că vreau să dispar."
Deşi prietenii şi familia i-au fost alături, tânăra şi-a dat seama că nu e suficient, aşa că a apelat la un psiholog.
"A fost un proces foarte lung, tratamente, în fiecare săptămână câte două ore. Am încercat să uit de tot ce s-a întâmplat şi sunt bine, da, mi-am revenit, cu ajutorul, desigur a lui Dumnezeu şi a acestui specialist, am ajuns să mă fac bine."
Cazul Ioanei este unul fericit, spun specialiştii, care atrag atenţia că prea puţini sunt cei care ajung să fie diagnosticaţi şi trataţi. Românii se feresc să vorbească despre problemele emoţionale pe care le au, sunt de părere psihologii.
Călin Sonea, medic şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor: "Depresia este o problemă pentru că foarte puţini ajung, mai ales în fazele iniţiale, la medic să se trateze. Este destul de greu să afirmi că ai această boală. De asemenea, stigmatizarea este iarăşi o altă problemă. Categoric sunt mult mai multe cazuri decât cele declarate sau raportate la noi."
Oricine poate suferi episoade de depresie, spun specialiștii.
Daria Barna, psiholog: "Depresia poate să apară şi la copii. Poate apărea şi la adolescenţi care, conform specificului vârstei lor, tind să se izoleze. Deseori, lucrurile care ni se întâmplă, pot fi diferite de ceea ce noi ne-am dori şi desigur că modul în care noi interpretăm şi vedem aceste lucruri, influenţează foarte mult reacţia noastră emoţională şi comportamentală."
Diagnosticul de depresie este pus de medicul psihiatru. În funcţie de severitatea simptomelor şi de tipul tulburării, acesta stabileşte planul de tratament. În Bihor 4 din 10 persoane care sunt internate au primit acest diagnostic.
Dr. Gavril Cornuţiu, medic primar psihiatru: "Sunt depresii care n-au nicio cauză exterioară, care se declanşează singure, prin vulnerabilităţi existente în noi şi care nu merg fără medicaţie şi sunt cazuri care sunt rezonanţe la starea vremii, la starea societăţii."
Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi în jur de două milioane de români suferă de depresie. În prezent, la nivel naţional nu există niciun program guvernamental care să prevină şi să combată această boală.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves