Potrivit proiectului inițial, pe "lista rușinii" ar fi trebuit să apară contribuabilii orădenii cu datorii de cel puțin 300 de lei și firmele care au acumulat restanțe mai mari de 1.000 de lei. Propunerea a fost respinsă de primarul Ilie Bolojan, care a majorat sumele de la care numele rău-platnicilor va apărea pe site-ul Direcției Economice. Acum, lista va cuprinde:
"Datornicii persoane fizice cu o datorie mai mare de 1000 de lei, iar la persoanele juridice cei care au datorii mai mari de 5000 de lei. Ne dorim ca prin publicarea acestei liste să îi determinăm pe contribuabilii restanțieri să vină și să își achite taxele", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Lista este în curs de actualizare, dar pe ea se regăsesc deja 500 de firme din oraș și 8 mii de persoane fizice.
"Orice presiune ar face, unii nu au de unde să plătească trebuie înțeleși și ei."
"Un pic e rușinos, să știţi."
"În ziua de azi nu este rușinos să ai datorii cu pensiile astea."
În schimb, probleme mai mari vor avea societățile comerciale care în ultimii ani au acumulat datorii semnificative la bugetul de stat.
"Cei care vor dori să lucreze într-o companie vor putea consulta lista publicată pe site-ul Primăriei, pentru a se convinge singuri dacă firma respectivă are sau nu probleme de ordin financiar", spune Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
"În unele cazuri poate acest lucru va duce la micșorarea activității firmelor respective sau chiar la închiderea lor având în vedere că îți vor pierde imaginea în relațiile comerciale pe care le are au cât și în rândul forței de muncă care va spune că nu mă mai angajez aici la firma asta pentru că are datorii", spune Ioan Mintaș, om de afaceri.
Listele cu cei care nu și-au achitat taxele și impozitele vor fi publicate trimestrial.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi