Florin are doi copii, unul de 5 ani și unul de 7 ani. Încă de la grădiniţă amândoi au refuzat mâncarea gătită şi fructele şi au consumat doar preparate fast-food. Iar asta le-a afectat în timp dezvoltarea.
"Nu mai voiau să mănânce ceva natural: o legumă, un fruct; doar chipsuri, napolitane și tot felul de produse din astea de fastfood și de patiserie. Din cauza acestor produse iau în greutate și sunt mult mai dezvoltați ca și alți copii", spune bărbatul.
Speriaţi, părinţii au cerut ajutorul medicilor şi au aflat că echilibrul hormonal al copiilor a fost modificat din cauza alimentaţiei nesănătoase. Acum, cei doi fraţi nu mai au voie să consume alimente bogate în hormoni de sinteză, coloranți și aditivi.
"Apare acest decalaj (de greutate - n.n.) însoțit de o alimentație industrială, hipercalorică care devansează foarte mult lipsa de activitate fizică a copilului modern", atenţionează dr. Amorin Popa, diabetolog.
Creşterea rapidă în greutate a copiilor este unul dintre semnele unei boli care apare din cauza abuzului de preparate fast-food la vârste fragede.
"Vorbim de pubertatea precoce dacă apar semnele pubertății înainte de 8 ani la fete și înainte de 9 ani la băieți. Cauzele sunt extrem de multe, cele mai frecvente fiind legate de hipofiză. Tocmai glanda endocrină în mod normal dirijează pubertatea", spune dr. Ladislau Ritli, pediatru.
"În condițiile în care glandele care secretă hormonii nu merg în ritmul lor obișnuit, uterul, ovarele, trompele nu vor mai avea o evoluție favorabilă", explică dr. Doru Crăiuț, ginecolog.
Medicii atenționează că pubertatea precoce trebuie diagnosticată și tratată încă de la primele semne.
"Cel mai indicat ar fi să se adreseze medicilor, măcar medicului de familie, dacă nu chiar specialistului endocrinolog care să pună un diagnostic corect și complet în acest sens și să fie început tratamentul cât mai precoce", sfătuieşte dr. Alina Zdrehuș, endocrinolog.
Studiile arată ca pubertatea precoce apare de 5 ori mai des la fete decât la băieţi. Specialiştii au stabilit că în unele cazuri, copii de 6 ani şi chiar mai mici pot avea simptomele acestei boli.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş