Românii sunt printre codașii Europei la consumul de fructe. O spune un studiu realizat de Institutul National de Statistica care arată că românii mânăncă doar 14 kilograme de fructe pe an , de aproape 4 ori mai puțin decât media europeană care ajunge la 57 de kilograme. Studiul e adeverit și de realitatea din piețe. Pe tarabele din Oradea zac zeci de kilograme de fructe dar vânzările sunt cu 50 % mai mici decât vara.
Rodica Bungău - vânzătoare
"Trec mai greu pentru vă vara trec fructele de sezon și vine mai multă lume. Acuma oamenii mai rezervă bani pentru sărbători."
Florica Pașca - vânzătoare
"Portocalele nu mișcă aproape deloc, celementinele trec, merele, lămăile. Lămăie, cumpără mai mult decât portocale."
Medicii nutriționiști dau vina si pe tradiție. Bihorenii pun pe masa mai multe preparate din carne de porc decât fructe și legume.
Larisa Dumbravă - medic nutriționist
"Consumul de crudități aduce beneficii extrardinare, imunitatea este prima de care trebuie să vorbim, având în vedere că e sezonul rece și epidemiile sunt în trend. E foarte ușor , cât este pumnul tău propriu, ai 5 porții pe zi de legume fructe crude ești la adăpost de îmbolnăvirile sezonului rece."
Zoia Bitea - directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Bihor
"O creștere a numărului de îmbolnăviri prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii comparativ cu săptămăna trecută dar și cu aceași perioada anului trecut. "
Cazurile de vioroze respiatorii sunt in crestere comparativ cu anul trecut cand in prima saptamana din luna decembrie erau inregistrate 2500 de viroze și 803 pneumonii. In acest an numărul lor a crescut la 2800 de viroze respiratorii și 905 pneumonii. Mai putine sunt insa internarile in spital care au scăzut de la 183 la 90.