Ioan Fufle are 34 de ani și așteaptă cu emoție venirea pe lume a primului copil. Se bucură că a fost amenajată o sală de așteptare în care se poate întâlni cu soția și unde își va ține în brațe bebelușul.
"Foarte frumos, foarte bine. Putem să aşteptăm aici, în căldură, nu-i curent. Pot să vorbesc cu soţia, vine afară. Având în vedere că-i internată, trebuie să stea două-trei zile", spune bărbatul.
Părinţii au la dispoziţie un spaţiu dotat cu aparat de cafea, canapele şi medicamente. Sala de aşteptare a fost amenajată într-un fost hol al spitalului, unde taţii aşteptau în picioare, rezemaţi de pereţi, să îşi vadă copiii.
"Înainte, mă refer acum la mămici, veneau până la gemuleţ cu copiii sau o asistentă, o infirmieră cu copilaşul în braţe, aşa, de la distanţă", îşi aminteşte Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgență Satu Mare.
"Față de ce a fost, e mult mai bine. Putem ieşi cu copiii afară, nu e curent. Suntem mulțumiți, foarte mulțumiți", spune Simona Bobuț.
Pe lângă sala de aşteptare, la spitalul din Satu Mare au fost refăcute saloanele secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie. Gravidele beneficiază acum şi de o modernă sală de naşteri şi de aparatură de ultimă oră cumpărată din banii obţinuţi printr-un program transfrontalier.
"În cadrul acestui program, pe care l-am efectuat cu colegii noștri din Debrecen de la universitate, am obținut aparatură în valoare de 500 de mii de euro", susţine dr. Viorica Varodi, șefa secției de obstetrică-ginecologie.
În plus, Consiliul Judeţean Satu Mare a alocat 700 de mii de lei pentru refacerea secţiei de Neonatologie. Secţia Obstetrică, unde a fost amenajată şi o sală pentru pregătirea naşterii, are acum 61 de paturi repartizate în 13 saloane.
Reporteri: Gabriel Bonaciu, Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi