Platoul Padiș este una dintre zonele montane din România cele mai vizitate de turiști. Ei sunt atraşi de relieful spectaculos şi de peşterile unicat.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, susține că are de gând să dezvolte zona din punct de vedere economic, prin punerea în valoare a frumuseților naturale: "Deocamdată, în Padiş sunt anumite dezvoltări, sunt şi vizitatori, dar care nu au condiţii normale de cazare."
Proiectul de introducere a apei curente şi a canalizării în Padiş a început cu un studiu de impact şi cu identificarea surselor de apă. "Padișul este un parc natural de strictă protecție, de protecție, o zonă tampon și una de dezvoltare", a detaliat Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.
De aceea, lucrările din Munții Bihorului implică un grad mare de dificultate. Hidrogeolog Iancu Orășeanu explică: "Legea română interzice deversarea apelor uzate în apele subterane. De aceea va trebui o gospodărire foarte foarte atentă a apelor potabile și a canalizării create pentru dezvoltarea turismului."
Dezvoltare doar prin schimbarea legii
"Pot să vă asigur că proiectul va respecta toate cerințele legale din punct de vedere al protecției mediului și biodiversității", susține ministrul Lucia Varga.
Până acum, hidrogeologii au identificat două izvoare naturale de o puritate rară care ar putea susține dezvoltarea turismului în regiune. "Sunt ape de o calitate foarte, foarte bună, ape mineralizate slab sau mediu și care nu ridică probleme de depuneri pe instalațiile de aducțiune."
Ecologiştii atrag atenșia că astfel de lucrări trebuie efectuate cu maximă răspundere.
În prezent, construcţiile din Padiş sunt limitate într-o zonă de intravilan de doar 14 hectare şi constă în pensiuni şi restaurante de mici dimensiuni. Pentru o dezvoltare ulterioară a zonei într-o staţiune după modelul Alpilor italieni ar fi nevoie de lărgirea considerabilă a acestei porţiuni de intravilan. Padişul face însă parte dintr-o arie protejată, aşa că dezvoltarea pe care o vizezază Consiliul Judeţean Bihor nu se poate face decât prin modificarea legii.
reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert
editor web: Adrian Laboș